2012. február 5., vasárnap

Mediterrán stílus.

Lakberendezési irányzatok közül a mediterrán stílust szeretem a legjobban, de talán nem tévedek, ha oly sok hazámfia is így van ezzel.
S hogy miért?


A magyar virtus miatt, s földrajzi adottságainknak köszönhetően közel vagyunk a déli országokhoz, s nyaranta előszeretettel megyünk is pihenni e napsütötte helyekre.
Simogatóan meleg napfény, a tenger sós vizének illata, pálmafák árnyéka, nektár illatú virágok pompázata, a régi, szűk utcás kisvárosok esti hangulata egy hűs ital mellett...... hmmmmm, de jó is volna most :)))))


Vidámság-melegség, rusztikusság, természetesség a stílusra leginkább jellemző fogalmak. Az irányzaton belül a spanyol, görög, olasz és provence-i (vidéki) stílusokat különböztetünk meg. Jellemzői a zsalugáterek, zöld illetve virágos növények sokasága, agyagedények, óriási virágtartók, kovácsoltvas- és fabútorok, térkő és mozaikburkolatok.


Színeiben a meleg árnyalatok dominálnak, tehát azok, melyek leginkább megjelenítik és visszatükrözik a mediterrán hangulatot, életstílust, vitalitást: zöld különféle árnyalatai, a vanília- és tört fehér, bézs, barna, barack, narancs-kukorica-okkersárga, kéknek is inkább a melegebb árnyalatai.


A meleg színek használatával igazi kis oázist, meleg kuckót teremthetünk mi is magunknak.A falfestéseknél igen egyszerű, de annál mutatósabb márványos, foltos technikát alkalmazzunk. A lényege, hogy két rétegben visszük fel a festéket: először egy világos alapszínt, majd a másik, sötétebb színt ecsettel, amit ronggyal vagy szivaccsal szétkenünk.


S hogy milyen legyen a padló? Nem árt, sőt, ha a kopottas, matt jelleget a padlón is hagyjuk érvényesülni. A természetesség elvét szem előtt tartva tehetünk a padlóra gyapjú vagy gyékény szőnyeget. Otthonunkban a textíliák kiválasztásánál, tehát a függönyök, drapériák, díszpárnák, s egyéb kiegészítők is legyenek ezzel harmóniában - fő a természetesség, könnyedség.


Minél kevesebb elv alapján ne legyen túlzsúfoltság, s óvatosan bánjunk a kiegészítőkkel is. Minél szellősebb, könnyedebb, egyszerűbb, otthonosabb legyen a tér. A kovácsoltvas kiegészítők, bútorok mellett a cseresznye, natúr tölgyfa berendezések, és egyéb tárgyak, pl. családi képek, gyertyák, kovácsoltvas tükör, illóolajos üvegek, stb. az otthon melegét adják vissza.


Ha egy bizonyos stílus mellett döntöttünk, akkor az egész lakáson, házon belül célszerű végig vinni. Ne keverjük a stílusokat.


S mire is jó a hideg? Pl. hogy rendet rakjunk (fejben is), otthonunkban, környezetünkben, s aki teheti, tavaszra készítsen tervet, mit szeretne változtatni kuckóján. Nem minden a pénzen múlik, fantázia és egy kis ügyeskedés kérdése csupán.

Szeresd az Életet, a Természetet, az Embert, s ezek szépségeit! Hagyd, engedd el gátlásaid és merj őszinte lenni és őszintén élni!

Nincsenek megjegyzések: