2012. február 1., szerda

Keleti és nyugati vallások.

A rohanó, felbolydult világban keressük a mankót, segítséget, a megnyugvást, mert valahol mindenki érzi (aki figyel magára), hogy ami most van, nem tartható állapot.

Belefáradtunk, elég volt, nem csinálom tovább, másképp szeretnék élni....
De hogyan?
Van egy mintánk, amit ősidők óta, mint nyugati civilizált országban élők, kaptunk, láttunk, örököltünk. De van egy másik világ, melyre oly nagyon figyelünk. Egyre jobban.

KELET.



Van, akinek a divat, a zene, a kulináris élvezetek, a sport, a hagyományok, tradíciók, a vallás csábító.
Mi is a különbség nyugat és kelet között, pl. ha vallásról beszélünk?

Európában megszokott vallásokkal szemben, melyek elvárják híveiktől, hogy gondolkodás nélkül higgyenek abban, amit a szent iratokban kifejtett isteni kinyilatkoztatás közöl, a keleti vallások kevés és homályos információt közölnek arról, hogy mi a végső valóság. Ehelyett azt a módszer igyekeznek megtanítani, amelynek segítségével - jelentős szellemi erőfeszítések árán - az elszántan és kitartóan törekvő tanítvány erről személyes tapasztalatokat szerezhet.

A többféle, más szemszögből történő látásmóddal kinyílt a világ. Erre tanít a keleti vallások filozófiája. Befogadás, elfogadás. Míg a nyugat - elvár, elhatárolódik, nem elfogadó, kiközösítő.

Keleten a különféle vallási és bölcseleti irányzatok kölcsönösen tisztelték egymást és nem volt szokás sem a könyvégetés, sem pedig eretnekek üldözése. Ez az oka annak, hogy a tradicionális keleti bölcseleti rendszerekről ma sokkal több hiteles forrás áll rendelkezésre, mint az európai és mediterrán térségben annak idején virágzott pogány, gnosztikus és egyéb irányzatokról.

A feng shui alapjai is mélyen gyökerező, tradíciókon alapul.
Nem beletörődni, hanem a változás létjogosultságát szem előtt tartva, tisztelve a másságot, elfogadó és mindig megújulni vágyó gondolkodása miatt tartom követhető mintának.
Egyfajta lehetőség, melyben testben-lélekben-szellemben megtalálhatja mindenki a maga számára fontosnak tartott egységet.

Forrás: Dr. Héjjas István - A keleti vallások filozófiája és világképe

Nincsenek megjegyzések: