2011. november 20., vasárnap

Hideg, sötétség - fények, illatok.

Beköszöntött a hideg, s ezzel együtt a sötétség is.
Egyre kevesebbet tartózkodunk kint, utcán, természetben, szinte célirányossá váltak útjaink. Későn kell fel a Nap, és nagyon korán előbújnak a csillagok, és a Hold.
De ettől függetlenül mégis szeretem ezt az időszakot :)

Tavasszal, nyáron mindannyian érezzük bőrünkön a napfény melegségét, a virágok, növények finom illatát. Meg sem fordul fejünkben, hogy mécsest, füstölőt, gyertyát gyújtsunk (talán esténként) és illóolajokat párologtassunk, hiszen annyi féle "finomság" vesz bennünket körül.
Most meg? Szinte, ahogy hazaérek - "begyújtok" :))))


Érzékszerveink szinte kiabálnak,hogy foglalkozzunk velük.
Miért is?

A válasz egyszerű. A test és az otthoni környezet, illatokat termel, melyek kétségkívül hatnak ránk. Minél finomabb szagok között élünk, annál jobb lesz közérzetünk is.
A feng shui által nevezett harmóniának ugyanúgy fontos része az illat, a fény, mint ahogy a színek, alakzatok, az emberek maguk is.

Figyeld csak meg az orrod? Lehet, ami épp neked finom, édes, az lehet másnak "büdös", hányingert keltő. Ahogyan bőrünkön sem egyformán illatoznak a parfümök, úgy a lakásban sem mindenki számára kelt jó érzetet, egy narancs, vagy vanília illatú aromaterápia.



A feng shui, a környezet és az élettér elbűvölésére való. A lakás testünk után a legfontosabb energetikai közegünk. Hasonlóképpen a munkahelyünk is.
A feng shui tanaiban, az illatok szerepéről, jótékony hatásáról külön fejezet szól. Bár ez a része nem ismert terület sokak számára, talán újra lehetőséget látva benne, használni kezdik e tudományt.

S mire is jó?
Pl. képességek kibontakozására: orvosi zsálya, geránium, jázmin, levendula, rózsa, iling-ilang.

Vagy régi terhek elengedésére, felszabadítására: bergamott, koriander, grépfrút, zöldcitrom, mandarin, narancsvirág.


Az illatok eszenciájával való foglalatosság azonban ennél jóval több. Az "elemek" jelentése, a személyiségek különbözősége, keveredése, az illatok tudatos "használata" sokban lehet segítségünkre. Az illatok is egyfajta "láthatatlan" energiák áradata. Az illóolaj a természet adománya, az égi és földi energiák párlata - a jó csi elengedhetetlen tényezője.


Egy illatról neked mi jut eszedbe?
Nagymami finom sütije - régi gyermekkorod emléke, egy parfümillat - s vele együtt egy kedves személy, szerelmed-kedvesed bőrének izgató illata - mely életed végéig kísért, esetleg a fenyőerdőé - ahol legutóbb jártál, egy tábortűz füstje - ahol oly jókat nevettél, vagy a sós tenger illata - nyaralásod emlékeként?

Hagyd magad, az orrodnál fogva vezetni!

Nincsenek megjegyzések: