2011. június 5., vasárnap

Térrendezés: idő, tér, természet, ember létének összefüggései. 1. rész.

A múltkori cikkben a térrendezéssel kezdtünk foglalkozni.
De még mielőtt belecsapnánk a levesbe, fontosnak tartom kihangsúlyozni, miért is kell együtt értelmezni a térrendezést, a személyek elemzésével, a kapcsolatok kölcsönhatásával együtt.
Egyik sem választható el a másiktól, mindent egységében kell látni, s együttes alkalmazásával járunk el helyesen.Sok ember azért fordul a feng shuihoz, hogy emberi kötelékeiket érintő kérdésekre kapjanak választ (tehát segítségükre lehet-e a már meglévő viszonyaik jobbításában vagy a szerető társ megtalálásában), esetleges munkahelyi problémáikat, gazdasági gondjaikat orvosolják.
Az elmélet helyes, hiszen az egyik összetevője a feng shuiban rejlik.
Gyakran a terekkel kapcsolatos problémák játszanak közre: sokak lakása egyszerűen alkalmatlan a szeretetteljes kapcsolat fenntartásához, vagy egyenesen kedvez a konfliktusok kialakulásának.
Ugyanakkor ritkán fordul elő, hogy maga a tér a nehézségek egyedüli forrása.
A gondokért részben a helytelen szemléletmódok vagy a félreértések felelősek, amelyek az energia ügyetlen, kiegyensúlyozatlan kezelését eredményezik.
Nem csak a terekkel, hanem a kapcsolatok energetikájával is, valamint az energetikai és a térrel összefüggő tényezők kölcsönhatásával kell együtt foglalkozni.

A feng shui az ember tevékenységét a természet részének tekinti, és a természeti folyamatok összefüggéseiben vizsgálja.
Ez az átfogó szemlélet egyesíti az embert a természettel, a természetet pedig a keletkezés és az elmúlás folyamatával.
Felöleli a teljes létező időt és teret.
Olyan tudás, amely mindnyájunkban természetesen van jelen, hiszen kapcsolatunk a mindenséggel, a megfelelések kapcsolata.
Tehát, a világ és ember viszonyának kulcsa az a tény, hogy mindkettő létének az alapszerkezete azonos.


Sokan követik el a hibát, hogy esetleges problémáik megoldása gyanánt rohannak feng shui szaküzletbe, és egy-két életterületre kihelyezett tárggyal akarják mintegy varázsütésre, hipp-hopp orvosolni a bajt.
NE!
Mint említettem, mindent egységében kell látni, s ennek arányában kell értelmezni is.
Soha nem lehet csak egy dolgot kiemelni, s mit ér egy helyesen megválasztott szín, tárgy, eszköz is, ha nincs mögötte szemléletmód, rálátás, gondolat.

Aki a feng shuit kívánja eszközül használni, annak sokkal mélyebbre kell nyúlni, hogy sikerrel járjon.
Meg kell értenie az elmélet lényegét, elvét, az összefüggéseket, a tradíciót, a jin-jang elmélet egységét,
ha kell forduljon szakemberhez, mert a rosszul megválasztott gondolat, eszköz, lehet sokkal nagyobb bajt okoz, mint gondolná.

Nincsenek megjegyzések: