2011. június 21., kedd

Színek jelentése a feng shuiban: Vörös - a tűz és vér színe.

Régebbi írásokban már rátértünk a színek elemzésére is. Folytassuk egy kicsit ezt a vonalat is, mit is jelentenek a színek.

A vörös szín összefüggésében, életkor tekintetében a kisgyermekkort jelöli, évszak szerint a nyarat, és a tűz elemhez tartozik.

A vörös a tűz és a vér színe. Felpezsdítő, melegítő rezgése van, az élet, a vitalitás és az erő szimbóluma. Aktivizál, bátorít, lelkesít, mozgósít, de haragra is gerjeszt. Az egyik legszerencsésebb színnek számít.

Érdekesség: Kínában piros színű ruhába öltöztetik a menyasszonyt. Boldogságot, melegséget hordoz. A falakat azonban nem tanácsos vörösre festeni, mert ezzel túllőnénk a célon. Holdújévkor - ami a kínaiak tavaszünnepe, és egyben a legjelentősebb esemény az évben - a kínai gyermekek piros papírpénzutánzatot kapnak ajándékba, hogy szerencsések legyenek. Minden jókívánságot is piros papírra írnak, ha pedig újszülött érkezik a házba, piros tojással illik kedveskedni a szülőknek.




Testi hatása: a vörös szín embere meggondolatlan, szertelen. Lobogás, nyugtalanság jellemzi, hirtelen, önfejű, tele energiával. Szereti a kalandokat, az örömöket és a hatalmat. Sikerre vágyik. Ha a testben kevés a vörös, vérszegénység, látásgyengülés, emésztési zavarok alakulhatnak ki.

Lelki hatása: erősíti a szervezet ellenálló képességét, enyhíti a depressziót, serkenti a vérkeringést. Magabiztosság tesz, növeli az érzékenységet.

Gyógyító hatása: minél több árnyalata jelenik meg étkezésünkben, annál hatékonyabb. A piros színű zöldségekben és gyümölcsökben rengeteg tápanyag van, mint pl. béta-karotin a sárgarépában, paradicsomban, C-vitamint a meggyben és a málnában. A piros színű ételek serkentik a vérkeringést. Piros színű fénnyel fokozhatjuk a méregtelenítést, légzőszervi hurutokat és fülgyulladást gyógyíthatunk vele.

Helye: csak ott, ahol élénkíteni szeretnénk a tevékenységet. Általános serkentő, pezsdítő, energetizáló hatása van.

Megfigyelted már, hogyan hatnak rád a színek?
Van a ruhatáradban, környezetedben, otthonodban vörös?
Szereted, vagy épp ellenkezőleg?

Nincsenek megjegyzések: