2010. április 11., vasárnap

Általánosságban a Feng Shuiról

Feng Shui tanácsadás



Feng Shui - Szél és Víz



A Feng Shui ősi, kínai tudomány, a térrendezés sajátos művészete. A szó jelentése: Szél és Víz.

Az ősi kínai császári dinasztiák féltve őrzött titka volt, hiszen a környezet láthatatlan energiáinak kedvező hatásait tudták felhasználni arra, hogy irányítsák életüket. A kínai ember magát mindig is a természet részének tekintette, s ezért magától értetődően azzal harmóniában élt. A nyugati emberek racionálisak. Amit nem látnak, az nincs is.

A távol keleti emberek szeretnek összhangban – szinte együtt lélegezve – élni a természettel és önmagukra az univerzum részeként tekinteni.

Megfigyelhető, hogy a nyugati társadalomban az élet egyre több területén alkalmazzák a tradicionális "keleti" filozófiát. Legyen ez akár sport, kulináris élvezetek, irodalom, orvoslás, minden olyan terület, ahol az ember fő szerepet kap, tehát mindenhol.

A Feng Shui egy ősi térrendezési forma. Figyelembe veszi az egyéni igényeket is, de a külvilági viszonyokat is, egyént és társadalmat egyszerre. Belülről igyekszik orvosolni a gondokat, miként Kínában tudták, a jó társadalom alapja a jó Család. Hiszen, ha a családban mindenki tudja a helyét, akkor a társadalomban is megtalálja majd azt, beépül és a jövőt szolgálja. A Feng Shuiban - a Szél és Víz tudományában - ezáltal újra természetközelibbek leszünk. Mert odafigyelünk magunkra és a környezetünkre, ahogy azt őseink is tették, tudván, hogy a harmónia jön létre a legnehezebben, de ennek ereje a legnagyobb.

Használjuk fel e bölcsességet arra, hogy kitisztítsuk fejünket, lelkünket, s ezáltal eredményesebben élhessünk. Eredményesebben, mert ez az, amire mindenkinek szüksége van. Az emberi természet megköveteli tőlünk, hogy alkossunk, teremtsünk. Hiszen ahogy Osho is mondja: "A közönyösség lassú öngyilkosság!"



S most egy pár szó, hogyan is működik ez a valóságban.

Mivel az emberek és a tér közötti harmóniáról van szó, először a születési dátummal /év,hónap,nap/ dolgozunk. Tehát megkapjuk a fő számot /gua számot/, majd a karakterszámot, s legvégül az energetikai számot. Nagyon fontos lenne minden ember számára, hogy tudja, milyen elemekkel született. Ennek tudatában sokkal könnyebb szűkebb-tágabb környezetünkkel összhangban élni.

Az öt elem: fa, föld, fém, tűz, víz

Ezek az energiák, hol kedvezően-támogatóan hatnak, hol rombolnak, hol korlátozzák egymást. Vonatkozik ez az emberek energiáit illetően, tehát egymásra hatva, vagy a környezetünkben, ahol mi magunk, embertársainkkal közösen élünk. Tehát a Feng Shui nem csak térrendezésről szól, hanem rólunk emberekről elsősorban. S ha már tisztában vagyunk saját "elemeinkkel" következhet a térrendezés. Sosem egy területet vizsgálunk. Ennek semmi értelme. Vagy mindenhol elvégezzük a tértisztítást, vagy hozzá se kezdjünk. Ez olyan, mint ha ugyan fogat mostam volna , de zuhanyozni minek? S miután tisztításról beszélünk, ne felejtsük el a lelkünket is kipucolni, tegyük helyére a gondolatainkat, engedjük el, ami már nem mi vagyunk. Ez egy szertartás. Kívül belül.

Ezután következik a tér. Lehet ez munkahely, lakás ,kert, akár egy íróasztal, ha csak ez van körülöttünk. A harmónia mindenhol működik. Fontos, hogy jó qi-t áramoltassunk mindenhol. Összhangban legyünk magunkkal és környezetünkkel.

A Feng Shui tehát arra való, hogy hatékony eszközrendszerét felhasználva jobb, harmonikusabb családban, párkapcsolatban, sikerekkel telve éljünk. Filozófiáját tudatosan követve lépésről-lépésre megvalósíthatjuk álmainkat.

Nincsenek megjegyzések: