2013. március 20., szerda

A Feng shui csak lakberendezés, vagy annál SOKKAL több?

A Feng shui szó hallatán mind máig nagyon sok embernek csak a térrendezés, a lakberendezés jut eszébe.
S jó néhányan még mindig összekeverik valamiféle vajákos, vagy spirituális/ezoterikus gondolkodással. 


De miről is van szó tulajdonképpen?


Lakberendezésről - bármennyire furán is hangzik - de az emberiség létezése óta beszélhetünk. Hiszen otthonteremtő tárgyakkal már a kezdet kezdetekor is körülvettük magunkat. Bizonyos kultúrákban - a régi és mostani életben -  "leosztott" szerepek voltak, kinek volt feladata az otthon tervezése, megépítése, díszítése, stb. Férfi és női feladatokra különült el. A lakberendezés szempontjaként nagyon sok dolgot veszünk figyelembe. Kezdeném már a ház helyének kiválasztásával, de ha csak lakásról beszélünk, akkor a belső tér tudatos tervezése, tájolása, esztétikus, és gyakorlati megoldások kivitelezése lehet fontos. 

A Feng shui, mint TUDOMÁNY, ugyan TÖBB EZER ÉVRE TEKINT VISSZA, ennek ellenére először nem oly rég, talán 30-40 éve Amerikában, az Ausztrál földön, majd Európában ütötte fel fejét. Magyarországon még nem nagy múltra tekint vissza, de egyre elterjedtebb lett gyakorlati alkalmazása.  
A régi kultúrában elsősorban a halottak megfelelő temetkezési helyének kiválasztása volt az elsődleges szempont. Majd a VU császárt követően a Han dinasztia fektette papírra elméletét. A ma használatos iskolák a modern kor, s az emberiség fejlődésével kissé átalakult, de gyökerei, az alapgondolatai változatlanok. Az alapgondolat nem csak a térrendezés volt. Egy olyan szemlélet kialakítása volt a cél, mely az EMBERT ÉS A TERET tudatos harmóniában tudhatja. Útmutatásaik a természetből vett megfigyelésekre alapult. Cél az Ember, a Természet, a Tér, az Idő összhangjának tudatos ötvözése, az egyensúly, a harmónia megteremtése.
A Feng shui nem más, mint egy TUDOMÁNY GYAKORLATI ALKALMAZÁSA, EGY ÉLETSZEMLÉLET, LEHETŐSÉG A TUDATOS ÉS HARMONIKUS ÉLET MEGTEREMTÉSÉRE. 
 
A Feng shui lakberendezéskor nem csak a teret vizsgáljuk, hanem a benne élő emberek személyiségét. Enélkül nem lehet térrendezést alkalmazni. Az energiák tudatos és hatékony, jó irányainak tervezésekor szükséges az emberek vizsgálata, elemzése, hogy mindenki, a számára legoptimálisabb helyen és épp aktuális életfeladatának hódolhasson. Rossz környezetben megrekednek az energiák, s előbb utóbb betegségek kialakulásához, vagy az emberek egymás közötti civódásához, kapcsolatok felbomlásához is vezethet.
Ha otthonról beszélünk, akkor fontos, hogy pihenni, lazítani tudjunk, hogy legyen egy hely, ahol a hobbinknak élhetünk, ahol a család minden tagja önmaga lehet.
Ha viszont munkahelyről beszélünk, akkor az adott helyen - térben, az ott dolgozók a legjobb tudásuk és képességük szerint, a legnagyobb hatékonysággal dolgozzanak, mindezt a legoptimálisabb környezetben.
 
S mi is volt a kérdés? "A feng shui csak lakberendezés, vagy annál sokkal több?"
A válasz: A feng shuinak csak egy része a lakberendezés, hiszen a tudomány az embert és teret együtt vizsgálja. Nincs egyik a másik nélkül.


Nincsenek megjegyzések: