2012. szeptember 4., kedd

Átalakítás - na de melyik stílust válasszam?

Átalakítás.... Lehet, most talán sokan húzzák fel szemöldöküket, hogy jó, persze, de ez sok pénzbe kerül, s a mai világban ezt ki engedheti meg magának?
(Azért ezzel az állítással vitatkoznék, részint attól is függ, milyen minőségű és nagyságú átalakításról beszélünk.)

Nyilvánvaló, hogy mindenki  a saját pénztárcájának, s igényének megfelelően változtatja át otthonát, üzletét, munkahelyét.
S jön a következő kérdés: mivel kezdjem? milyen stílust válasszak?
(A stílusokkal régebbi írásaimban már foglalkoztam - csemegézz belőle kedved szerint.)

A fokozatosság és tudatosság elvének vagyok híve. A kapkodás sok esetben, az élet más területén sem vezet célra, itt meg pláne.

 
Először is, célszerű felmérni az igényt, munkatársakkal, családtagokkal, hogy mit is szeretnénk, mi a célunk az átalakítással, miben szeretnénk változást eszközölni életünk bizonyos területén.
Készítsünk tervet, az egész térre, s helyiségenként, s azon belül is, hogy csak a fal színével kell játszanunk, vagy új bútorok, kiegészítők beszerzését is tervezzük, vagy még nagyobb átalakításnál - pl. falat bontunk, vagy építünk.

Ha még nincs konkrét elképzelésünk - ismerkedés címen menjünk el bútorüzletekbe, vegyünk kezünkbe ilyen témákkal foglalkozó magazinokat, kérjük ki szakember véleményét (főleg, ha feng shui szerinti tudatos térrendezésről beszélünk), ötleteljünk.

Ha csak sima falfestésről van szó, akár mi magunk is elvégezhetjük. Az üzletekben már óriási választékban kaphatók erre megfelelő eszközök - nem egy családnál hallom, hogy saját maguk birkóztak meg ezzel a feladattal.



Bútorválasztásnál óriási eltérések vannak. Mit, hol és mikor veszünk meg. Ha ügyes vagy, és fifikás, több helyen is beszerezheted. Akár akciósan, akár végkiárusításnál, lim-lom piacon - zsibvásáron, interneten - használt bútorként, stb. No persze, ha tele a zsebed, ez már nem kérdés - de ezt kevés engedheti meg magának.
Rengeteg kreatív magazin, s internetes oldal foglalkozik e témával, ötletes tanácsokat adva, mit hogyan kell elkészíteni. Csak a mi hozzáállásunk szükséges mindössze. 

Pénzszűke miatt, az sem baj, ha nem egyszerre végezzük el az átalakítást. Célszerű egy helyiséggel kezdeni (tartsuk szem előtt pl. egy családban kinek a legfontosabb?), s a végcélt tartsuk szem előtt. 



Bármilyen átalakítást eszközölnénk is - a legfontosabb a felesleges kacatoktól való megválás, még mielőtt újra visszapakolnánk festés után a szekrénybe, polcokra, fiókokba. 
Ha csak csupán ezzel megvolnánk, óriásit tettünk magunkért. Sajnos nagyon sok ember számára okoz problémát - görcsösen ragaszkodunk tárgyiasult dolgainkért - s rettentő sok felesleges kacatot vagyunk képesek felhalmozni.

Ha összességében nézzük az átalakítást, s készítettünk tervet, előkészültünk, megszerveztük kik segítenek a munkálatokban, hol szerezzük be a szükséges eszközöket, stb. már nem is tűnik olyan nagy falatnak - sőt, jó szórakozásnak is vehetjük.

A legszebb a vége - mikor kényelmesen beleülsz a fotelbe, s körbenézve munkád gyümölcsén, büszkén veregetheted meg válladat - milyen kis ügyes voltál.

Jó munkát!

  

 


 

Nincsenek megjegyzések: