2012. augusztus 27., hétfő

Szimbólumok.

A térrendezés művészetének egyik sarkalatos pontja.
Ha csak belegondolok, hogy a több ezer éves, ősi tradíció honnan és miért létezik (emlékezzünk csak: hiszen a holtak temetkezésének kellő tisztelete volt a lényeg), s hogy most hogyan is értelmezzük a feng shui elvét - megkérdőjeleződik a ma ismert, és előszeretettel használt szimbólumok használata, hiszen az akkori térrendezést a mai korban már képtelenség teljességében alkalmazni.
Vitatott, főleg, hogy több iskola is van.
De a ma élő, mostanság használatos irányzatoknak vajmi köze sincs a régi, tao alapokon nyugvó tanításoknak.
Egyre több üzlet, boltocska nyílik, s árulják portékáikat, bődületes árakon.
Személy szerint - s hiszem, hogy mindenki, aki valóban elkötelezett a zen életformához - "ami bent, az kint elvét alkalmazza".

A legfontosabb tehát, ahogyan gondolkodunk, ahogyan világot látjuk. Ez vetítődik ki a környezetünkre, a térre. S az már - ugyan nem mindegy - de csak a mi fantáziánk szüleménye, hogyan is rendezzük be otthonunkat, bármilyen teret, s milyen szimbólumokat használunk.
A szimbólumok fontosak, és egyben szépek is.
Szerintem az a legfontosabb, hogy saját magunknak legyen üzenete a szimbólumoknak.
Kicsit olyan, mint a "pavlovi reflex". Mennyivel jobb egy olyan tárgyra nézni, amihez emlékek fűződnek, akár mondjuk saját magunk készítettük, vagy kaptuk, mint az olyan tárgyaknak, melyeket csak vettünk.
A szimbólumok kihelyezésének lényege az, hogy számunkra hordozzon üzenetet, ezzel vonzod be azt, amiért kihelyezted.
Nem attól fog működni, hogy drága, feltűnő, kirívó.A zen tradíció lényege egyébként sem a csillogásról, feltűnősködésről szól.
Egyszerűség, átláthatóság, tisztaság, rend, harmónia.
Térrendezésnél legfontosabb elv, hogy otthonunk összhangban legyen a kihelyezett szimbólumokkal.
Sajnos sok helyen látom, hogy bármennyire is szépen megtervezett egy otthon, üzlet, vagy munkahely, de a kihelyezett szimbólumok nincsenek összhangban a környezettel. Ettől pedig már megdől a feng shui elve.

Mielőtt bármit is kihelyeznél - gondol át, Neked mire is van szükséged, milyen jelentéssel bír a kihelyezésre szánt szimbólum.

Nincsenek megjegyzések: