2011. december 21., szerda

Karácsony.

Lassan itt a Karácsony Ünnepe.
A Befelé fordulás és az Elmélyülés Napjai.
Ugyan még nincs itt az év vége, de 1 év elteltével bizony sokunk tart számvetést, mi is történt ez idő alatt.
Milyen is volt az elmúlt Karácsony, vagy valamelyik a régebbiek közül?
Emlékeinkben, gyermekkori világunkban, már felnőttként, családdal, mindig máshogyan is éljük meg. Lesz igen vidám, de lesz olyan is, mikor kicsit szomorkásabban éljük meg. Semmi sem állandó. Éveink alakulásával más és más lesz.


Környezetemben - családomban, barátaimnál- tapasztalom, látom, hallom, ki hogyan is éli meg a Karácsonyt. Van, akik szűk környezetükben, családdal, van akik akár barátok társaságában, nyitottan várják az ünnepeket. Legyen az bármilyen környezetben is, a közös ugyan az: meghittség, elmélyülés, befelé fordulás.

Készülünk lélekben, a gondolataink által, a szívünkben, akár azzal, hogy mivel is lepjük meg szeretteinket. S most nem a nagy ajándékozásra gondolok. Inkább arra, hogy milyen is az a Karácsony, ahol kicsi gyermek született, s rácsodálkozva néz a fénylő karácsonyfára, csillogó szemekkel várja az ajándékokat. Arra a pillanatra, amely családba messzi távolból megérkezik egy családtag. Arra, akik oly rég óta nem ünnepelhették meg együtt a Karácsonyt. Sajnos azokra is gondolok, akik elveszítettek egy barátot, egy családtagot, s már csak emlékként őrzik a régi ünnepek meghitt hangulatát.

Kik is villannak át a fejedben? Volt szerelem, valamilyen kapcsolat, barátság, "emberek, akik egy darabig elkísértek életutadon"?
Emlékezni jó. Amikor azt mondom, mindenkivel okkal találkozunk - talán nem mondtam újat. Tanítanak bennünket, s tanítunk mi is embereket.
Van egy kis polc a szívemben - oda helyezem el, azokat az embereket, akiknek hálás lehetek, akiktől tanultam, akik megmutattak valamit az Életből, akik olykor tükröt tartottak nekem, s megköszönöm, hogy részesei voltak eddigi életemnek.
Számvetés ideje ez.

Neked, mit is jelent a Karácsony ünnepe? Mi is változott életedben? Hol is tartasz "saját életutadon"?

Nincsenek megjegyzések: