2011. március 25., péntek

Fontos dolgok, melyeket érdemes tudni a kerttervezésnél!

Középső rész (5.terület)
A terület közepére nem helyes nagy fát, vagy tavat tenni, a tűzrakóhelyet se ide tervezd.
A középső rész nem erre való.
Annál inkább egy szép virágágyás (pasztell vagy fehér színű), vagy zöld gyep. Hagyd tisztán, szellősen, ne zsúfold tele.


Hová kerüljön a szeméttároló?
Sajnos sokan a bejárathoz közel eső részre teszik. Hiba. Ez a karrier terület. Gondolj bele. Mindjárt az elején, "szennyezed életed fő bejáratát"? Már eleve rossz energiával indítasz.
Próbálj a szemetesnek valahol a kaputól távolabb, kevésbé látványos részen helyet biztosítani de úgy, hogy közben arra is figyelj, hogy a kuka semmiképpen ne legyen északon, északkeleten, keleten.

Vízszintes vagy lejtős a kerted? Mire érdemes ügyelni?
A vízhez hasonlóan a függőleges és vízszintes irányú tér is erősíti egy adott terület energiáit. Mivel északról, északkeletről és keletről várjuk a pozitív életenergiákat, ezért az a kedvező, ha a kertünk ezen égtájak valamelyike felé lejt. Az északi lejtés gazdagságot, a keleti jólétet, hírnevet hoz, ezzel szemben a déli lejtés üzenete a veszteség, a nyugati lejtésé a tudatlanság. A délnyugati lejtés a lehető legrosszabb.
Ha nem hegyvidéken laksz, még akkor is lehet a kertednek egy kis természetes lejtése. Ha ennek az iránya nem kedvező, egy kis földmunkával eltüntetheted a déli vagy délnyugati lejtést.
Ha hegyvidéken laksz és a lejtés nagyon erős, akkor sajnos a földmunka nem igazán jöhet szóba. Ebben az esetben is arra kell törekedni, hogy a kedvezőtlen lejtés hatását valahogy enyhítsd. Ültess a telek délnyugati (alacsonyabban fekvő) részére gyorsan és nagyra növő fákat. Ültess ide bokrokat, telepíts sziklakertet, lehetőleg minél nagyobb kövekből. Csupa olyan dolgot tegyél ide, ami súlyozza a területet, és ami magasabbá teszi.





Nagy fák, magas épületek milyen területre kerüljenek?
Ha lehetőséged van tervezni, érdemes az úgynevezett "súlyos dolgokat" délen, délnyugaton, vagy nyugatra tenni.
Ha már áll a ház, vagy mert az építési engedélyt csak egy megszabott helyre adják ki, még mindig dönthetünk a nagyobbra növő fák, dús lombú bokrok ültetéséről.


Jó munkát!

Nincsenek megjegyzések: