2011. február 28., hétfő

Hogyan osztod be idődet? Hatékony embernek tartod magad?

A kérdések feltevésekor észrevehetően elgondolkodik mindenki.
Egyáltalán mit is nevezünk hatékonynak? Hogyan is telik egy napom?

Ha már elgondolkozunk, s egy pillanatra elidőzünk saját magunkon, már megérte.
Itt és most, figyelj befelé, állj meg!
Teheted este, napvégén, összegezvén az egész napod történéseit, s értékelj.
Vagy ha jobban szereted a reggeleket, ülj egy finom tea, kávé mellé, s tervezd meg napodat, a lényeg, hogy szánj magadra időt.
A pillanatok, órák, napok határozzák meg életünket, s nagyon nem mindegy, hogy is áll ez össze mind.
Szeretem azt a szót, hogy tudatosság.

Mert, aki ennek szellemében él, tud tervezni, tud az idejével gazdálkodni, a kitűzött céljaira összpontosít, tud szelektálni, akár nemet mondani saját maga érdekében - persze egészséges önzés keretein belül - annak élete kisebb-nagyobb eltérések ellenében, de gördülékenyen fog haladni.

A hatékony emberek idejük legnagyobb részét fontos, de nem sürgős dolgok végzésével töltik.
Valami attól fontos, hogy az összhangban van az illető én-képével, értékével és céljaival.

Tehát van kellő idő a tervezésre, a kapcsolatépítésre, test-lélek-szellem szinten való megújulásra, az új lehetőségek keresésére, kellő időben történő felkészülésekre.

Az ilyen típusú emberek kisebb mértékben kényszerülnek "tüzet oltani", nem kapkodnak, stabilan állnak a kritikus helyzetekben, nincs utolsó pillanat és káosz, rohanás, stb.

A hatékony emberek igyekeznek a lehető legkevesebb időt tölteni olyan tevékenységekkel, amelyek nem fontosak, legyenek azok sürgősek vagy sem. A sürgős, de nem fontos dolgok általában másoknak sürgősek.

Aki tudatosan tervezi meg napját, életét, annak van a legtöbb ideje, magára, másokra - barátokra, családra, feltöltődésre.

Miért?
Mert a fontos dolog szem előtt van, mint cél, a lényegtelennel nem foglalkozik, tehát nem aprózza el magát, s lám, idő is lett. Mire? Amire akarja?

Neked mire kellene idő?
Teszel érte?

Nincsenek megjegyzések: