2011. február 16., szerda

Értékes vagy?

Játsszunk egy kicsit el a kérdéssel?
Az "igen" válaszhoz szükséges legfontosabb összetevők:

Ha igennel tudsz válaszolni, akkor elégedetten és örömmel olvashatod e sorokat.
Ha esetleg még nemmel válaszolsz, semmi gond, talán ezek a tanácsok segítenek majd.

Az önbecsülés megléte a legfontosabb kiinduló pont, egyfajta pozitív erőforrás, hogy az életben sikeresen boldoguljunk.
Szerencsére ez a fajta képesség tanulható.

A legfontosabb a pozitív gondolkodás.
Az élet tele van pozitív és negatív eseményekkel, jó és rossz dolgok folyamatosan alakítják életünket. S hogy mi jó és rossz, saját nézőpontunk az, ami meghatározza. Amit a világról alkotunk, az saját életfelfogásunk levetülése. Nemcsak a világról van egy alkotott térképed, hanem saját magadról is. Amilyennek tartod magad, vagy értékeled, olyanná is válsz. A gondolataink előbb, vagy utóbb valósággá válnak. Ehhez szükséges a pozitív hozzáállás.

Legyél összhangban magaddal
Az összhang megteremtése együtt jár a változással. Ha saját magunkról alkotott kép nincs összhangban a jelenlegi viselkedésünkkel, akkor nyilván változtatni kell viselkedésünkkel. Persze ez nem mindig kényelmes, s nem mindent lehet megváltoztatni, de bizonyos dolgok elfogadása, már fél siker. Ez alatt nem beletörődést értek.



Célkitűzés.
Ha már érted a fentieket, s alkalmazod, előbb-utóbb olyanná válsz, mint a magadról alkotott pozitív kép. Ez egy folyamatos változás, tanulás. Ennek megvalósításához szükséges, hogy célokat tűzz ki magadnak. Ezek között a keretek között biztonsággal mozogsz, tudod, hol vannak a határaid, egyfajta mankó, iránymutatás, hogy rátalálj utadra.

Emberi kapcsolatok.
Mit sem ér személyiségünk értékelése, elfogadása, emberi kapcsoltok nélkül. Hiszen társas lények vagyunk.
Mindig kapcsolatban állunk valakivel. Legyen az család, munkatárs, barát, akár a közértben a pultos néni, szomszéd, bárki. Nem tudunk elszigetelődni, hacsak nem egy lakatlan szigeten élünk.
Folyamatosan kommunikálunk, de nem mindegy, hogy milyen minőségben tesszük ezt.
Ezt egyfajta csatornának is nevezhetjük: adok-kapok játék.
Rengeteg visszajelzést kapunk mindenhonnan, és a pozitív hozzáállásunk dönti el, hogy kudarcként élünk-e meg valamit, vagy minden visszajelzésből tanulunk. "Nincs kudarc, csak visszajelzés. A visszajelzések csak minősítenek bennünket."



Jutalmazás.
A másoktól kapott köszönet, hála, elismerés kellemes számunkra. De nem csak másoktól kell jutalmat kapni. Te saját magad is megteheted ezt. Értékeld az elért céljaidat, az apró sikereidet, vagy azt, ha nem várt helyzetben feltaláltad magad. Miközben egyre jobban fejlődsz, egyre több sikert érsz majd el.



Az olvasottak alapján, neked sikerül kimondani, hogy értékes vagyok?
Vagy vannak pontok, ahol még egy kicsit időnként elakadsz?
Mely területek ezek?

Nincsenek megjegyzések: