2010. október 17., vasárnap

5S módszer - új minőségirányítási módszer

Vagyis rend a lelke mindennek! – Hogyan alakítsunk ki megfelelő munkakörnyezetet?

Most egy kicsit komolyabb vizekre evezek. Blogom témáját egy nagyon érdekes beszélgetés adta. Ismerősöm kapta fel a fejét egy tréningen, egy Magyarországon még új minőségirányítási módszer bevezetése kapcsán.
A világszerte elterjedt módszer Japánból származik, mellyel még hatékonyabbá tehetjük a termelést.
Japán, mint tudjuk egyébként is híres munkahatékonyság terén, s a módszert is, elsősorban az autógyártásban fejlesztették ki. A sikernek köszönhetően, azóta már több iparágban alkalmazzák világviszonylatban. Nálunk nagyobb cégek, vállalatok ismerkednek a módszer lényegével. Reméljük, hogy a siker láttán, egy idő után mindenki számára érthetővé válik, s kisebb, akár egyéni vállalkozásoknál is bevezetésre kerül.

Fontosnak tartottam megosztani az információt, mert nagyon nagy átfedést látok a feng shui és az 5S módszer között.
Ugyan az egyik kínai, a másik japán, de lényegét tekintve ugyanazon elven alapszik. Miért is oly fontos egy bizonyos rendezettség, tisztítás, lényegre látás, cél, fegyelmezettség, akár munkában, akár magánéletben is, térben és fejben? S most ne a túlzásokra gondoljunk, hanem az egészséges létünk megteremtéséhez szükséges feltételekre.


A (Lean) Kaizen egy összetett rendszer, aminek a bevezetése, vezetői elkötelezettség mellett több éves munkával óriási fejlesztési és fejlődési potenciált eredményez a vállalkozások számára, függetlenül a tevékenységüktől.
A módszer alapvetően 5 lépésből áll, ezek pedig a következők:

1.Seiri - szelektálás: Két kategóriába szétválasztjuk a szükséges és a szükségtelen dolgokat. Majd a szükségtelen tárgyakat elkülönítjük és szelektáljuk.
2.Seiton - helyes, szisztematikus elrendezés: A megfelelő területi elrendezés megköveteli, hogy egyben áttekinthető is legyen az eszközök elhelyezése. A tárgyakat funkcionális szempont szerint is elhelyezhetjük.
3.Seiso - takarítás, tisztítás: A megfelelő tiszta környezet kialakításához elengedhetetlen a munkahely, berendezések, gépek és eszközök takarítása, tisztán tartása.
4.Seiketsu - tisztán tartás, szabványosítás: Az előző 3S által elért eredmények szinten tartása. Az 5S alkalmazás szabványosítása és dokumentálása. A rend és tisztaság megtartása.
5.Shitsuke - fegyelmezett magatartás: A lefektetett szabályok betartása és megfelelő kommunikálása a szervezeten belül, megfelelő elkötelezettséggel a fenntartás és a folyamatos fejlesztés irányában.

Az 5S módszer csoportmunka, fizikai síkon megvalósuló működési rendszer, melyben fontos, hogy a dolgozok kényszerérzés nélkül, tudatosan, magukkal és a környezetükkel összhangban, hatékonyan, de egyszerűen, következetesen végezzék munkájukat. Erre szokták mondani, hogy ez az, ami mindenkinek jó. A cégvezetőnek, főnöknek, munkásnak.

Számomra nem meglepő a módszer sikere, hisz az előző írásaimban, számtalanszor említést tettem a feng shui alapelveiről. Az 5S módszer még jobban megerősít abban, hogy a feng shui elve működőképes, irányt mutathat a „hogyan” útvesztőiben. A nyugati, mondjuk úgy, hogy európai emberek, s mi is itt hazánkban, talán már jobban el tudjuk fogadni, azokat a több ezer éves tradíciókat, melyek keletről lassan beszivárognak hozzánk. Ha csak annyit veszünk ki magunknak ezekből a lehetőségekből, hogy sikeresebb, boldogabb életet élhetünk, s végre elfogadjuk a más kultúrákból származó életfelfogást, szokást, saját identitásunkat megtartva, a sok munka meghozza gyümölcsét, elérte a célját, szép jövő vár ránk.

Merjünk belevágni az ismeretlenbe, kipróbálni az újat, ne szabjunk gondolatainknak, cselekedeteinknek határt. Csak azért mert, valami nem megszokott, furcsa, még nem feltétlen rossz. Sőt. Lehet, az lesz igazi megoldás számunkra.

Ledobtad már a védőfalaidat? Elhagytad már a félelmeidet? Készen állsz a kalandra? Az igazi életre? Vannak céljaid?

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Melinda!

Véletlenül akadtam rá az írására, éppen az 5S-ről kerestem cikkeket. Nagyon meglepett, hogy még egy Feng Shui oldal is foglalkozik a módszerrel. Egészen egyedül álló ahogy a FS és az 5S módszer közös alapjait megtalálta.
Egy szakmai kiegészítést javasolok: az 5S nem új módszer, még hazánkban sem, viszont valóban egyre több cég jön rá alkalmazási előnyéreire.

Üdv:

K. Zoltán

Melinda írta...

Kedves Zoltán!

Nagyon köszönöm észrevételét!
Ha jól tudom, 90-es évek óta ismert módszer az 5S fogalma, s hazánkban is jó pár cég alkalmazza már, sikerrel. Nem vagyok közgazdász, és az üzleti életben sem igen jártas,csak egyszerűen felkeltette figyelmemet az FS és 5S között hasonlóság.

Ha már véletlenül rám talált, maradjon hű olvasóim között.

Melinda