2010. szeptember 22., szerda

Egy pár szó a füstölőkről.

Az elmúlt időszakban, jó pár éve szinte divat lett az ezotériával, spiritualizmussal foglalkozni, beszélni. Vannak emberek, akik szinte kinevezik magukat, úgymond tanítónak, s hitvallást, tudatosságot, embertársaink tiszteletét, szeretetét mellőzve hirdetik az igét.
Ezért is ajánlatos mindig meggyőződni, hogy mivel és kikkel állunk szemben, kiknek tanácsát, tanítását fogadjuk el. Persze mindenki a saját bőrén tanul, de talán nem árt az óvatosság.

A feng shui nem ezotéria, vagy spirituális tanítás. Ez egy tradíció, mely több ezer évre nyúlik vissza, s azóta is „működik”, már nem csak keleten, hanem az úgynevezett nyugati világban is.

Sok kultúrában, országban, a feng shui gyakorlatában is elengedhetetlen eszköz a füstölők használata. Tapasztalataim azt mutatják, hogy bizony sokan nem is tudják történetét, vagy, hogy miért is jó használni, mi célt szolgál, s hogy egyáltalán milyen fajtái vannak. Ebben próbálok segíteni egy kicsit eligazodni.

Már az egyiptomi Halottas Könyvben is megemlítik a vallásos és mágikus szertartások során használt füstölőket, melyekkel füstölőáldozatot mutattak be a napisten tiszteletére. Az ótestamentum is több helyen említi. A keresztények viszont jóval később kezdték el használni, mert a rituálé a zsidó hitre emlékeztette őket, s ettől egyértelműen el akarták magukat határolni.
Ténylegesen a 14. századtól vált elterjedté, körmeneteken és temetéseken. Az iszlám kultúrában főként szenteknek áldoztak, esküvőkön és temetéseken használták. A hinduk ősidők óta importáltak tömjént is, de leginkább otthonaikban, templomaikban szantálfát, száraz virágokat, gyógynövényeket és illatos fafajtákat égettek. A tibeti buddhizmus jó szellemek megidézésére használja, a kínaiak körmeneteken, megtisztulási szertartásokon, mágikus rituálékon és a Yi Kinggel történő jóslás során alkalmazzák.

A füstölők hatásai:
Az illatok befolyásolják életterünk légkörét, személyiségünk rezdüléseit, hatással vannak külső és belső létünkre, kisugárzásunkra. Ezért fontos, hogy helyesen válasszunk illatokat, hogy hatékonyan tudjuk orvosolni esetleges lelkünk problémás területeit.

Szerelem serkentésére már ősidők óta afrodiziákumként alkalmazták a füstölők valamelyikét: fahéj, jázmin, levendula, magnólia, pacsuli, pézsma, rózsa, vanília.

Betegség elűzésére, ill. megelőzésére is gyújthatunk füstölőt, de nem egy légtérben a beteggel.

Meditációhoz, a békés légkör megteremtésének elengedhetetlen eszköze. Erre alkalmas a szantálfa, a mirha, a magnólia, jázmin, lótusz, és az akác.

Tanuláshoz, szellemi munkához serkentő, koncentrációt segítő füstölőnek ajánlható: fahéj, mandula, orchidea és pálmarózsa.

Az előző blogomban a tértisztításról írtam, említést téve a szertartásszerű füstölésről, gyertyagyújtásról. De nem csak e célból szoktam használni. Csak úgy, sokszor a magam kedvéért, az illatáért. Főleg ősz és télvíz idején. Beszorultunk a lakásba, nem oly illatok vesznek bennünket körül, mint tavasszal és nyáron. Én egy kicsit ezzel pótolom, próbálom a melegséget, finomságot bevinni a lakásomba, munkahelyemre.

Remélhetőleg felizgattam a szaglószerveket! Kellemes füstölgést mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések: