2012. augusztus 28., kedd

Félelem - vagyis fél emberként, félelemben akarsz élni?

Nem kell messzire mennie senkinek, elég, ha magába tekint, vagy a környezetét veszi szemügyre - időnként nem árt az önvizsgálat, hiszen mindannyiunkban ott  van a félelem. Kimondva, kimondatlanul, de bizonyos helyzetek (még ha nincs is jelenleg tudomásunk róla) előhozhatják.

Sajnos sok embert látok félelemben élni, fél emberként élni.
De élet ez így??????



Mit is jelent e szó: FÉLELEM?

A félelem egy érzelmi állapot, egy mélybe húzó, lehangoló érzés. Kiválthatja a másokhoz kötött érzelmi reakció, a fenyegetettség érzése, vagy a múltból még ránk ragadt, tudati szinten belénk ivódott negatívan megélt események emléke.   
Az érzéssel párosul a szorongás, a harag, düh, kiúttalanság, a jövő ismeretlensége, önértékelési zavarok.

A félelem minden ember számára mást jelent. Mindegyikünk tart, fél, kicsit vagy jobban valamitől.
A félelmek lehetnek testi vagy lelki eredetűek.
Félhetünk a testi fájdalomtól, kínoktól, gyötrelmektől, vagy érzelmi-lelki eredetű dolgoktól, más személyek viselkedésétől......

Félünk kimondani véleményünket - főnökünknek, párunknak, barátainknak, családtagjainknak - de miért is?
Mert az elvesztés tényével nem tudunk, vagy nem akarunk szembesülni.
Azzal, hogy a másik embernek nem fog esetleg tetszeni, az, amit hall tőlünk. Kritikának vélik, ami ott, akkor, abban a helyzetben létezik. Ki így, ki úgy látja.

F É L  - E L E M = Fél emberként élni? Hiszen a ki nem mondott szó, ott van bennünk, rettegésben tart, állandóan agyalunk, rágjuk magunkat, s ez előbb vagy utóbb testi tünetté válik. Van fogalmad mi játszódik le a testedben? A gyomrod görcsben, nem tudsz aludni, állandó stressznek teszed ki magadat, s a megoldásra váró dolgot, a kimondatlan szavakat, döntéseket, folyamatosan csak tolod magad előtt.

Sokszor mi saját magunkat tartjuk félelemben. Mert nem merünk kipróbálni valamit (mi lesz ha nem sikerül), nem merünk belemenni valamibe - egy új szerelembe (félünk a csalódástól),  egy munkahelyváltástól (milyen lesz az új főnököm, új kollégák, megbirkózom-e a feladataimmal)......

Na de ha nem MEREK kitörni az általam felállított bástyából, akkor soha nem fogom igazán a SAJÁT ÉLETEMET ÉLNI. Pedig mindenkinek csak egy élete van, itt és most, s igen, lehet, néha hibázunk. Ki az, aki soha nem téveszt, nem vét????? Nincs tökéletes. S nem is kell, hogy az legyen. Mi nem gépek vagyunk. Bár a gépek is időnként elromlanak :) 

Egy ideje felismertem, s nekem bevált, hogy belemegyek a félelmeimben - széllel szembe!
Legyen az utazás, tanulás, szerelem, munka, vélemények - de ezekben mind ÉN vagyok.
Jó végre a saját életemet élni, a saját bőrömben - s állok elébe az újnak.

NO PARA! :)))))))))
 



2012. augusztus 27., hétfő

Szimbólumok.

A térrendezés művészetének egyik sarkalatos pontja.
Ha csak belegondolok, hogy a több ezer éves, ősi tradíció honnan és miért létezik (emlékezzünk csak: hiszen a holtak temetkezésének kellő tisztelete volt a lényeg), s hogy most hogyan is értelmezzük a feng shui elvét - megkérdőjeleződik a ma ismert, és előszeretettel használt szimbólumok használata, hiszen az akkori térrendezést a mai korban már képtelenség teljességében alkalmazni.
Vitatott, főleg, hogy több iskola is van.
De a ma élő, mostanság használatos irányzatoknak vajmi köze sincs a régi, tao alapokon nyugvó tanításoknak.
Egyre több üzlet, boltocska nyílik, s árulják portékáikat, bődületes árakon.
Személy szerint - s hiszem, hogy mindenki, aki valóban elkötelezett a zen életformához - "ami bent, az kint elvét alkalmazza".

A legfontosabb tehát, ahogyan gondolkodunk, ahogyan világot látjuk. Ez vetítődik ki a környezetünkre, a térre. S az már - ugyan nem mindegy - de csak a mi fantáziánk szüleménye, hogyan is rendezzük be otthonunkat, bármilyen teret, s milyen szimbólumokat használunk.
A szimbólumok fontosak, és egyben szépek is.
Szerintem az a legfontosabb, hogy saját magunknak legyen üzenete a szimbólumoknak.
Kicsit olyan, mint a "pavlovi reflex". Mennyivel jobb egy olyan tárgyra nézni, amihez emlékek fűződnek, akár mondjuk saját magunk készítettük, vagy kaptuk, mint az olyan tárgyaknak, melyeket csak vettünk.
A szimbólumok kihelyezésének lényege az, hogy számunkra hordozzon üzenetet, ezzel vonzod be azt, amiért kihelyezted.
Nem attól fog működni, hogy drága, feltűnő, kirívó.



A zen tradíció lényege egyébként sem a csillogásról, feltűnősködésről szól.
Egyszerűség, átláthatóság, tisztaság, rend, harmónia.
Térrendezésnél legfontosabb elv, hogy otthonunk összhangban legyen a kihelyezett szimbólumokkal.
Sajnos sok helyen látom, hogy bármennyire is szépen megtervezett egy otthon, üzlet, vagy munkahely, de a kihelyezett szimbólumok nincsenek összhangban a környezettel. Ettől pedig már megdől a feng shui elve.

Mielőtt bármit is kihelyeznél - gondol át, Neked mire is van szükséged, milyen jelentéssel bír a kihelyezésre szánt szimbólum.

Hogyan kezdjem el?

Ha már ez a kérdés megfogalmazódik benned - jó úton vagy.
Egy lépést már tettél magadért, mert felismerted a változtatás igényét.
Először is két részre bontjuk a tradicionális feng shui ismérveit.
Időnként elég ha a környezetünk tudatos rendezésével, átalakításával foglalkozunk.
De ha épp elakadásunk van életünk bizonyos területén, önöm magunkkal állunk hadilábon, esetleg családtagjainkkal, párunkkal, munkatársainkkal, tehát bármilyen emberi kapcsolati rendszerben nem találunk megoldást bizonyos helyzetekre, akkor lehet segítségünkre az asztrológia, s ennek alkalmazása a személyiségelemzésnél.
S ha nagyon nagy káosz uralkodik, akkor bizony mindezek együttes alkalmazására van lehetőség.
Tehát térrendezésre és személyiségelemzésre.



Hogyan kezdjem el?
Először is fogj egy papírt, ceruzát és kezdj el írni: milyen problémák vannak életedben, hol vannak elakadások, mely személyekkel nem jutok dűlőre, milyen élethelyzeteken kell változtatnom,...... stb.
Egy kis önvizsgálatra van szükség.
S ha ezzel meg vagy, kérd egy feng shui szakértő segítségét, akiben megbízol (ez nagyon fontos), mert hiszen a közös munkálkodásnál nyílt lapokkal kell játszani, "vesézni kell", csak így lehet sikerrel járni.
Nem mondom, hogy könnyű. Sőt! Néha nagyon nehéz lesz, még akár kimondani is azt, ami fáj, ami gondot okoz, szembesülni a valósággal, egyáltalán odáig eljutni, hogy azt mondod - "segítséget kérek"!
Azt, hogy megfogalmaztad - elég volt, változtatni akarok, ki akarok törni, újat szeretnék, mást szeretnék - óriási dolog!
Már el is kezdted megalapozni az új életedet - sínen vagy :)
Lesz egy új életed!!!!!
Hmm - ez jól hangzik, ugye?

Miben segít a feng shui?

A taoista alapokon nyugvó szemlélet annál sokkal több, mint hogy csak térrendezéssel foglalkozzunk.

A legfontosabb, hogy megértsd, a feng shui nem csak az otthonunk átalakítását szolgálja.
A több ezer éves tradíció egy "lehetőség, gondolkodásmód, mankó, egyfajta világszemlélet", mely segítségedre lehet önmagad mélyebb megismerésére.
A tudatos gondolkodás, a hogyan tovább útvesztőiben ad iránymutatást.
"Ami bent, az kint, - ami kint, az bent."



Fontos, hogy a hely, ahol élünk, milyen, de annál fontosabb, hogy saját magunk hogyan gondolkodunk, mit látunk meg a világból, mennyire ismerjük önön magunkat, s a környezetünkben élő embereket.
S ha mindezzel tisztában vagyunk, jöhet a tér - alakíthatunk, rendezgethetünk, újjávarázsolhatjuk kuckónkat.

A feng shui egy nagy kaland - egy folytonos, világkörüli utazás az "életben".
Segítséget ad, hogy harmóniában élhess  a környezetedben élő emberekkel (család, párkapcsolat, munkahely) s az otthonod valóban nyugalom sziget lehessen számodra.

Mit jelent, és honnan származik a feng shui?

A feng shuit, más néven, a Szél és Víz tudományának nevezik.

Sokan tévesen, spirituális alapokra helyezik ismeretét.
Az ősi tudomány, több ezer éves tradíció, Vu király nevéhez fűződik, s ismeretei szerint alkotta meg a kínai számmisztika, asztrológia alapját. Később ebből alakult ki a Ji Csing, az ősi kínai bölcselet. A következő dinasztiák tovább tökéletesítették ezeket a tudományokat. Az első, máig elismert, ránk maradt alapelvek a Han dinasztia nevéhez fűződnek.



A Feng Shuit elsősorban arra használták, hogy a halottaknak megfelelő temetkezési helyet találjanak. Úgy tartották ugyanis, hogy az élő és a halotti világ két különböző világ, és nem keveredhetnek egymással. Viszont szeretteik nyugodt álmát biztosítani akarták, ezért a legtöbb kínai temető délre néző domboldalakon fekszik, ahol semmi sem zavarja a qi szabad áramlását.

A császárok hivatalosan is elismerték a térrendezés tudományával foglalkozó tudósokat, mestereket, nekik feltétlen tisztelet járt. Általuk határozták meg, hogy hol legyen az uralkodás székhelye, hova építsenek új városokat. Fennmaradt épületek bizonyítják, hogy már 3000 évvel ezelőtt is a Feng Shui szerint épültek a paloták.

Hsia hónapok - napok.


Hsi naptár - hónapok. De mit is jelent?

A Hsia naptár a négy évszakra helyezi a hangsúlyt, tehát egy év e naptárban teljességében tartalmazza a négy évszakot. Az egyes évek kezdőidőpontja mindig február 4-e, mely a TAVASZ ÉRKEZÉSE nevet viseli és a tavasz első napja is egyúttal.
A Hsia-naptár szolár rendszer, akárcsak a nyugati Gergely-naptár, e két rendszer pontosan megfelelhetőek egymásnak.
A Holdév kezdőnapja azonban már nem ilyen kötött, hanem évről évre változó. Ez évben, tehát 2012-ben január 23-val kezdődött.
A Holdújév napja nem egyenlő az állatövi év napjával!
Minden hónapra jellemző az öt elem valamelyike - ez határozza meg jellegét.
A Földi jegyek (föld elem - tehát a Sárkány, a Kecske, a Kutya, és a Bivaly) minden adott évszak 3 hónapjában jelenik meg.



Tavasz:
Február 4-5 - március 5-6 a Tigris hónapja - Fa elem
Március 5-6 - április 4-5 Nyúl hónapja - Fa elem
Április  4-5 - május 5-6 Sárkány hónapja Föld elem

Nyár:
Május 5-6 - június 5-6 Kígyó hónapja Tűz elem
Június 5-6 - július 7-8 Ló hónapja Tűz elem
Július 7-8 - augusztus 7-8 Kecske hónapja Föld elem

Ősz:
Augusztus 7-8 - szeptember 7-8 Majom hónapja Fém elem
Szeptember 7-8 - október 7-8 Kakas hónapja Fém elem
Október 7-8 - november 7-8 Kutya hónapja Föld elem

Tél:
November 7-8 - december 7-8 Disznó hónapja Víz elem
December 7-8 január 5-6 Patkány hónapja Víz elem
Január 5-6 - február 4-5 Bivaly hónapja Föld elem

Minden mindennel összefüggésben van. Egyes évek, s ezen belüli hónapok, az arra jellemző elemek, a saját zodiákus jegyünk.... mind mind hatással vannak ránk.
Érdemes időnként egy "saját magunk időutazásában" részt venni - sok olyan kérdésre, megoldásra kaphatsz választ, mely a mindennapokban való - hogyan tovább kérdéseiben segítségedre lehet.

2012. augusztus 14., kedd

Értékeled igazán az ÉLET örömeit? Élet és halál.

Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de személy szerint nem sokat találkozom a halál fogalmával. Szerencse vagy nem, így alakult. 
Döbbentem olvastam egy ismerősöm oldalán - elveszítette szerelmét. Nem oly rég, még az utcán láttam őket, kéz a kézben, csak úgy izzott a levegő, boldogok voltak. S most az elvesztés tényével találkozni????? Felfoghatatlan.

A halálról valahogy nem igazán beszélünk, kényes téma. Pedig kellene. Bármilyen esetről is van szó, próbálunk felkészülni rá, de mikor ott a pillanat, mérhetetlen nagy üresség lesz rajtunk úrrá.
Ami eddig megszokott volt, szinte természetes, kézenfekvő, az a másik pillanatban elvész, nincs, soha többé vissza nem fordítható. Sokszor csak ekkor döbbenünk rá, mekkora szerencsénk is volt, hogy az a személy, életünk része volt.


Sok-sok ember még mindig csak ott ragad le, hogy halmozza a tárgyiasult dolgokat, s görcsöl a 22 ruciért, a tuti fúl telefonért, autóért, még és még nagyobb házba öli pénzét, kérkedik, s azt hiszi ettől lesz boldog élete.
De valóban erre van szükség? Ez jelenti a boldogságot? Ez az igazi érték?
Igen, lehet, valakinek ez a mennyország. Ezt is el kell fogadni. Talán majd egyszer rájön, mi is az igazi kincs - ha fejlődik, vagy kap egy jó nagy pofont az élettől. De az is lehet, hogy soha, s csak bajlódik tovább.

Körülötted milyen ÉRTÉKEK vannak? Emberi értékek? Kincsek? Igazgyöngyök? Egyáltalán észreveszed?
Időnként nem árt a számvetés - feleleveníteni azokat a pillanatokat, mely a legszebbek voltak életedben, embereket, eseményeket, helyzeteket. S értékelni azt, hogy egészséges vagy, szerető emberek vannak körülötted, s hogy megélted azt a sok-sok csodát, melyre most visszagondolhatsz. S ennek ismeretében élni tovább, tudatosan, figyelni és meglátni a szépségeket, s igen, naponta elmondani - hálás vagyok, köszönöm!!!!!!!

Soha nem tudhatjuk, meddig van megírva sorsunk, s másoké sem - ezért kell teljességében megélni a jelent, belemenni a pillanatokban, s félre tenni aggódásainkat, félelmeinket, hogy mi lesz utána, mert kitudja, lesz e holnap.........

Vigyázzunk jobban ÉRTÉKEINKRE!