2011. november 27., vasárnap

Nyúl éve.

Essen egy pár szó a Nyúl évéről.
Általánosságban!
Fontosnak tartom ezt a szót kiemelni, hiszen minden ember, a MÚLTJÁBAN meghozott jó vagy rossz döntései alapján éli JELEN életét.
Ezért nyilván, lehet nem minden esetben, élethelyzetben érvényesek a rá jellemzők.
Az hogy Nyúl évét írjuk, az egy dolog, azon belül mindannyiunk más zodiákus jeggyel és elemmel él.
Pontosabb képet tehát, születési képletünkből elkészített számítások, elemzések után kaphatunk.

A Nyúl éve, 2011 február 03-án kezdődött és 2012 január 23-án végződik.
Ezután a Sárkány évébe lépünk.




A kínai tradíció szerint a Nyúl, az ellenálló képességet szimbolizálja.

Szerencsések lehetnek, akik a Nyúl csillagjegyben születtek. A Nyúl igen bőkezű, tele van kreatív ötletekkel, megbízható emberek. A kínai asztrológia szerint azok, akik ebben a zodiákus jegyben születtek, hisznek a barátságban és a családban. Ha nem tudnak kialakítani harmonikus kapcsolatokat, érzelmi problémáik is adódhatnak.

Sok ember számára, a Nyúl éve nyugodtabb lesz az előző évihez képest. Kreatív tevékenységek foglalják majd le többnyire minden időnket. Bőkezűek és nyitottabbak leszünk mindenre. Ebben az évben, a barátokra, családra, üzleti ügyeinkre fordítunk nagy figyelmet. Kerülni kívánjuk a rizikós helyzeteket, de ha mégis lépésre szánjuk el magunkat, kreatívan döntünk. Igen sokat "dolgozunk" szellemiségünkön, önértékelésünk és magabiztosságunk helyretételén. De nem árt az óvatosság. Ne bízzuk el magunkat, mert így nagy hibákat követhetünk el.

A Nyúl éve igen sok lehetőséget tartogat mindenki számára, persze annak, aki nyitott szemmel és szívvel jár. De a sikerekért nagyon meg kell dolgozni. Ez az év, életmódváltásra alkalmas, újrakezdésekre, egészséges élet kialakítására, új tanulmányok elkezdésére kiváló.
Személyes kapcsolatokban is jelentős változások lehetnek. Új szerelmek, régi kötelékek születnek újjá, a családi életben mindenképp változás áll be.

A rossz kommunikáció-, érzések-, a negatív gondolatok magunkban tartása, s az ezen való állandó "agyalás" egészségügyi téren betegséget okozhat. Ezért fontos, hogy a mindennapokban tudjunk relaxálni, pihenni, lazulni, s a testedzésre fordítsunk nagyobb hangsúlyt. A számunkra kedvező (séta, aerobik, vagy bármilyen sport, jóga, stb.) feltöltődő, illetve ellazulást segítő tevékenységet építsük be életünkbe.

Még vissza van 2 hónap.
Ez az idő sok mindenre alkalmas. Főleg arra, hogy elgondolkozz, mi az, amin esetleg változtatnod, lépned, alakítanod kell, hiszen erre épül majd a következő év. Mindennek van alapja, mint ahogyan egy háznak is. A saját "házadat" Te magad építed. Az éves előrejelzések, hozzávetőleges "lehetőségek", s de Te döntöd el, mit veszel ebből ki, hogyan hasznosítod mindezt a magad életében.

2011. november 22., kedd

A nőnek időre, a férfinak térre van szüksége - 12 rész.

Izgalmas részhez érkeztünk.

Megfelelő személy és megfelelő idő!

Hányszor és hányszor mondjuk: a természetben mindennek megvan a maga ideje.
A Nap felkel, s majd jön a Hold, ahogy érkezik a tavasz, s felváltja a nyár. A növények is bizonyos helyen érzik jól magukat, s pl. akkor virágoznak, vagy hoznak gyümölcsöt, mikor erre alkalmas az idő. Amikor minden feltétel adott, a növények fejlődnek. Ha nem, külön erőfeszítésre van szükség. Egy a trópusi virág sem fog kellően fejlődni egy hideg éghajlatú területen, mint ahogy ezt tenné a saját közegében.




Az embereknél miért is lenne más?

Két tökéletes embernek kiváló tulajdonságai vannak, de nem biztos, hogy azok össze is egyeztethetőek.
Minden embernek más életritmusa van. Más "csillagzat" alatt született. Más élethelyzetben van - s ezáltal más életfeladattal rendelkezik. Stb.

A szerelem az csak 1 dolog, s ahhoz, hogy két ember a összhangban éljen egymással, annál jóval több kell, mind a két féltől, hogy kölcsönös egyetértésben éljenek.

Kínában nagy szerepet tulajdonítanak az asztrológiának.
Hagyományosan a szülők intézik a házasságot, közvetítők segítségével. Születési évükből meghatározott zodiákus jegyek alapján elkészített horoszkópot elemezve vizsgálják, mennyire illik össze a pár. S ha nem látják jónak, a házasság tervét elvetik.

A zodiákus jegyek (12 állatövi jegy) a kapcsolatok hét alaptípusát különbözteti meg.
Háromszoros harmónia-, kölcsönös összhang-, szöges ellentét-, közvetett ellentét-, súrlódások-, akadályozás-, semleges típusokat különböztet meg.

S ha minden adott, kiválóak a zodiákus jegyek kölcsönhatása, következhet az időzítés.

Mikor bukkan fel lelki társunk? Honnan tudjuk, mikor jön el a párkeresés ideje?....

A boncolgatást folytatjuk :)

2011. november 20., vasárnap

Hideg, sötétség - fények, illatok.

Beköszöntött a hideg, s ezzel együtt a sötétség is.
Egyre kevesebbet tartózkodunk kint, utcán, természetben, szinte célirányossá váltak útjaink. Későn kell fel a Nap, és nagyon korán előbújnak a csillagok, és a Hold.
De ettől függetlenül mégis szeretem ezt az időszakot :)

Tavasszal, nyáron mindannyian érezzük bőrünkön a napfény melegségét, a virágok, növények finom illatát. Meg sem fordul fejünkben, hogy mécsest, füstölőt, gyertyát gyújtsunk (talán esténként) és illóolajokat párologtassunk, hiszen annyi féle "finomság" vesz bennünket körül.
Most meg? Szinte, ahogy hazaérek - "begyújtok" :))))


Érzékszerveink szinte kiabálnak,hogy foglalkozzunk velük.
Miért is?

A válasz egyszerű. A test és az otthoni környezet, illatokat termel, melyek kétségkívül hatnak ránk. Minél finomabb szagok között élünk, annál jobb lesz közérzetünk is.
A feng shui által nevezett harmóniának ugyanúgy fontos része az illat, a fény, mint ahogy a színek, alakzatok, az emberek maguk is.

Figyeld csak meg az orrod? Lehet, ami épp neked finom, édes, az lehet másnak "büdös", hányingert keltő. Ahogyan bőrünkön sem egyformán illatoznak a parfümök, úgy a lakásban sem mindenki számára kelt jó érzetet, egy narancs, vagy vanília illatú aromaterápia.



A feng shui, a környezet és az élettér elbűvölésére való. A lakás testünk után a legfontosabb energetikai közegünk. Hasonlóképpen a munkahelyünk is.
A feng shui tanaiban, az illatok szerepéről, jótékony hatásáról külön fejezet szól. Bár ez a része nem ismert terület sokak számára, talán újra lehetőséget látva benne, használni kezdik e tudományt.

S mire is jó?
Pl. képességek kibontakozására: orvosi zsálya, geránium, jázmin, levendula, rózsa, iling-ilang.

Vagy régi terhek elengedésére, felszabadítására: bergamott, koriander, grépfrút, zöldcitrom, mandarin, narancsvirág.


Az illatok eszenciájával való foglalatosság azonban ennél jóval több. Az "elemek" jelentése, a személyiségek különbözősége, keveredése, az illatok tudatos "használata" sokban lehet segítségünkre. Az illatok is egyfajta "láthatatlan" energiák áradata. Az illóolaj a természet adománya, az égi és földi energiák párlata - a jó csi elengedhetetlen tényezője.


Egy illatról neked mi jut eszedbe?
Nagymami finom sütije - régi gyermekkorod emléke, egy parfümillat - s vele együtt egy kedves személy, szerelmed-kedvesed bőrének izgató illata - mely életed végéig kísért, esetleg a fenyőerdőé - ahol legutóbb jártál, egy tábortűz füstje - ahol oly jókat nevettél, vagy a sós tenger illata - nyaralásod emlékeként?

Hagyd magad, az orrodnál fogva vezetni!

2011. november 13., vasárnap

Hegyikristály és rózsakvarc.

Ősidőkből tudjuk, bizonyos feljegyzések alapján, hogy a különböző növények, illóolajok, drága és ásványkövek milyen hatással vannak ránk.
Előszeretettel fordul a ma embere is ezekhez a jótékony hatással bíró eszközökhöz újra.

A feng shui tanai is külön oldalakat szentelnek az ásványkövek, emberre gyakorolt hatásairól, akár térben kihelyezett és testközelben, vagy ékszerként hordott kövekről egyaránt.

Nem vagyunk egyformák, s mindegyikünk számára más és más lehetőség kínálkozik az éppen aktuális helyzetek megoldására. Nyilván függ attól is, milyen feladatot vagy épp lelki-testi dolgokat szeretnénk orvosolni, erősíteni.

A kövek, ásványkövek nálam elsőrendű helyet foglalnak el.
Mind esztétikai, mind használati tárgyként igen előszeretettel használom és hordom.

Legutóbb egy karkötőt készítettem, hegyikristályból és rózsakvarcból.
Azóta szinte le sem veszem.
De nem csak nők kiváltsága lehet ékszerként hordani. Férfiak esetében, akár nadrág vagy kabát zsebben, nem feltűnő kövek esetében ékszerként, vagy lakókörnyezetükben kihelyezve egyaránt használható bármilyen, aktuális életfeladat erősítése céljából.

A hegyikristály a legtisztább kő. Kapcsolatba hoz az igazi bölcsességgel, a hit erejével. Harmonizálja az alvást, segíti az energiák áramlását. Az akarat, és erő köve. Igazi energiaátvivő, fényt adó kő.


A rózsakvarc inspirálja a művészi tevékenységet. Felélénkíti az alkotókészséget. Begyógyítja az érzelmi sérüléseket, belső békét segít teremteni. A szépséggel szemben fogékonyságra tanít.


Lassan közeleg az ajándékozás ideje.
Van kedved, Te magad készíteni ajándékaidat?

2011. november 5., szombat

Nem működik jól valami az életedben?

Merre tovább?



Minden és mindenki változik. Semmi sem állandó. Életünkben, különböző okok miatt, időközönként megtorpanunk, nem mennek jól dolgaink, lehet talán, hogy képtelenek vagyunk dönteni, vagy esetleg elakadtunk, s nem tudjuk merre tovább.
Ezzel nem is lenne baj.

Akik a feng shui elveit kívánják segítségül hívni, ilyenkor elkezdik nagy elánnal bújni a különböző internetes oldalakat vagy szakkönyveket, s kisebb-nagyobb rendezkedés és bizonyos tárgyak kihelyezése által várják a csodát.
Lehet, nem hogy jobb lenne a helyzet, inkább még nagyobb bajt okoznak környezetükben, s hibáztatják az elvet - hát ez nem ér semmit!

Mi is lehet a baj?

1.
A többféle iskola irányzataiban nem könnyű eligazodni.
A tradíció annál jóval több, mint egyszerű tárgyak, szimbólumok kihelyezése.
A különböző irányzatokat nem lehet ötvözni, mint ahogy a gyógyszereket sem esszük össze-vissza.
S ha már a gyógyszerszedésnél tartunk - a feng shuival sem a felszínen mozgunk, hanem a mélyen gyökerező problémákat orvosoljuk, mely lehet, több időt vesz igénybe.

2.
Sajnos még mindig azt tapasztalom, hogy sokan, tértisztítás, lomtalanítás nélkül rendeznek teret.
Miért is?
Hogyan akarok kitenni egy szép tálat, vázát, ha előtte nem pakolok le az asztalról, s még poros is? Sosem fog mutatni, nem hogy használni.
A sok lim-lom miatt még a legszebb gyertyatartó is giccsessé válik, talán még észre sem veszed.
S a mai világ emberének elképesztő felhalmozási kényszere, mindenféle kacatok gyűjtése, már-már beteges, pszichés szenvedéllyé vált.
Piszkos, koszos, kacatokkal teli lakásba, teljesen felesleges bármilyen új dolgot bevinni, kihelyezni. De ha a fejedben sem teszel rendet, új gondolatok sem születnek meg. Üríts, tisztíts, lomtalaníts: testben-lélekben-térben!

3.

A következő gond, ami még nehezítheti a térrendezést: többlet, illetve hiányterületek.
Elengedhetetlen, hogy PONTOS tervrajzzal rendelkezzünk.
Ez olyannyira fontos, mint amikor egy ismeretlen helyre utazunk - ott sem lehet térkép nélkül eligazodni.
Nem beszélve arról, hogy az utazásunkra mit kell magunkkal vinni.
Tehát adott területen, hiány vagy többlet esetén mit kell erősítenünk, vagy gyengítenünk - milyen tárgyakkal, formákkal, színekkel, anyagokkal dolgozzunk.

A tradíció (akár a térrendezés, akár az asztrológia, akár a személyiségelemzés) nagy segítség lehet különböző élethelyzetek megoldásában.
De nem mindegy, milyen tudás birtokában vagyunk, mennyire vesszük komolyan, s teszünk érte, hogy sikerrel járjunk.
Az őszi-téli idő remek alkalom egy kis megújulásra térben, lélekben.

Neked milyen "elakadásaid" vannak?
Nézz körül a lakásban - keresd meg az adott életterületet - minden rendben van ott?

2011. november 2., szerda

Szerelem - szívcsakrán keresztül.

Nem oly rég, fantasztikus emberek között tölthettem időm egy részét. A Zen táborban csupa tiszta lélek-emberek között, nem kérdés: csak töltődni lehetett. Mindannyiunk választ kapott az éppen fejében mocorgó kérdésekre. A meditáció, a zene, a tánc, az érintések, a beszélgetések, mintegy akkumulátort, új és friss energiával töltöttek fel.

S mily meglepő, újra és újra felbukkant a kérdés: nő és férfi kapcsolata, saját identitásunk megélése.
Mosolyogtam. Nincs olyan hely, ahol ez nem lenne téma?



Az emberek idejük legnagyobb részét a párkapcsolati életükkel való foglalatossággal töltik. Vagy azért mert nincs, vagy azért mert van. Csak a felvilágosult emberek (tanítok, mesterek) számára nem téma - egységében élik meg a létezést.
A gazdasági, politikai kérdés csak másodlagos téma.

Nem egy embert hallok magam körül, aki szinte szajkózza: engem ez nem érdekel,jól elvagyok egyedül is. Valóban?
Hálás lehet az, ki meg meri élni a szerelmet, s közel engedi magához az érzést, a másik embert, s nem húz maga köré bástyát. A csodát, mely öröm, bánat, egy fajta belehalok érzés is, a könnyeket, a mosolyt, a küzdést, s azt, hogy ez csak azon emberek kiváltsága lehet, akik mernek szembenézni a SZERELEMMEL.
Szerelem nélkül nincs értelme egy kapcsolatnak.
Aki csak az alsó csakráival éli meg a szerelmet, elveszett ember.
A szerelmet (még a szó is szép) a szívcsakrán keresztül kell megélni.
A szívedben, ahol nincs helye játszmáknak, hazugságnak, csalásnak, ármánykodásnak, ahol csak tiszta érzés van.

Lehet valaki melletted, de mégsem érzed igazán, s lehet valaki messze tőled, de a szívedben érzed, mindig közel magadhoz!

A tudatosan megélt szerelem a legnagyobb csoda.
Hogy tudod mit szeretnél, mire vágysz, teszel érte, küzdesz, hiszen egy kapcsolat változó állandóság, mindennapos "feladat". A benne lévők nem készen kapják egymást, egymást alakítják, csiszolódnak.
Olyan, mint egy örökös tanulás. Amiben benne van a kudarc, de felkelni, épülni, fejlődni mindig lehet.


Élj a szívedben - szerelemmel!