2011. július 31., vasárnap

Színek jelentése a feng shuiban: Zöld.

A zöld szín a béke, a belső nyugalom megtestesítője.

Regenerál, és erőt ad, a szeretet, az önzetlenség, az odaadás és az együttérzés szimbóluma.

Segít a természet szépségének és harmóniájának kialakításában. Rezgései különösen fontosak az idegrendszernek, segítenek összehangolni a két agyféltekét. Pihentet és megnyugtat, erőt ad az újrakezdéshez. A tavasz, a megújulás színe.

A kínai mitológia szerint teremtő álomban mindig jelen kell lennie a zöld szín valamelyik árnyalatának.

Testi hatása:

Olyan fogalmak kapcsolódnak hozzá, mint a növekedés, a fejlődés, a nagy változások. A zöld gyümölcsök és zöldségek rengeteg értékes táplálékot tartalmaznak. Ilyen például a magnézium, ami jó hatással van a szív működésére és a vérkeringésre. Spenótban, káposztában, zöldségben egyaránt megtalálható. A folsav is ezekben a zöldekben halmozódik fel számottevő mennyiségben, és széppé, egészségessé teszi a bőrt, csökkenti a fejfájást. A zöld szín jó hatással van felsőtestünk, a szív, a tüdő működésére.




Lelki hatása:

Enyhíti az általános fáradtságot, kimerültséget. A zöld szín önmagában frissít, segíti a koncentrációt. Lazít, oldja a feszültséget. A zöld ruhát viselő ember külseje már a színtől megnyerővé, bizalomgerjesztővé válik.


Gyógyító hatása:


A természet egyik uralkodó színe, ezért erősen nyugtató hatása van. A központi idegrendszer zavarait gyógyítják zöld színterápiával. Szívpanaszok, szívritmuszavar orvoslásában is nagy a szerepe, valamint előnyösen befolyásolja a máj és a vese működését is.

Helye:

Mivel nyugtat és kiegyensúlyoz, elsősorban a pihenésre szánt helyeken alkalmazzuk. Előnyös a gyógyintézetekben és szanatóriumokban is.


2011. július 26., kedd

A nőnek időre, a férfinak térre van szüksége. 5. rész.

Az eddigi írások részint az ellentétekről, a jin-jang női-férfi megjelenítéséről szóltak.
S mindezt hogyan hozzuk közös nevezőre?
A könnyedség csodájával.

Sokan, még mindig egyfajta sablon szerint járnak el a szerelmi kapcsolatok megközelítését illetően. Ez a fajta beszűkült látásmód nem szól másról, mint a széptevésről és hódításról. El kell fogadnunk, hogy mivel nem vagyunk egyformák, ezért van, aki ezzel megelégszik.
De a könnyen szerzett zsákmány, hosszabb távon is boldoggá tesz bennünket? Mi marad, ha már mindent erőfeszítés nélkül megkapunk? Tudjuk értékelni?

Sokszor hallottuk, hogy a tudás megszerzéséért keményen kell dolgoznunk: meg kell tanulnunk összpontosítani és erőfeszítéseket tenni. Ezek a leckék némely dologban bizony hasznunkra vannak, de összességében kiegyensúlyozatlan energiák.

A természeti jelenségeket figyelve, mindig a természetes folyamatok egyszerűek és könnyűek. A természetben minden a maga rendjét követi.



Hogyan ismerjük fel, hogy kapcsolataink "könnyűek"?
A tudatosság nagy kincs.
Büszkeségünk és ragaszkodásunk az akadálya annak, hogy észrevegyük a dolgok valódi természetét és értékét, az energiák valódi kapcsolatát, bármilyen helyzetben.
A kulcs, a természet rendjének követése minden erőlködés nélkül.
Tehát meg kell tanulnunk, hogy engedjünk szabad utat az eseményeknek, hogy legyünk bizalommal a rajtunk és közvetlen befolyásunkon kívül eső folyamat iránt.
Lassan jársz, tovább élsz..... Kicsik vagyunk, és az élet hatalmas áramlatai sodornak bennünket.

S ha elsajátítottuk a könnyedség egyszerűségét, akkor miért hagyja mindenki sodortatni magát az élet áramlataival? Miért küszködünk folyton? S miért hiábavaló sokszor a küzdelem?
Legközelebb erről beszélünk.

2011. július 19., kedd

Mese: Két szerzetesről.

Szeretem ezt a mesét.
Nem is mese, igazság.
Neked mit mond?

Két szerzetes haladt egy esőzésekkel sújtott vidéken. Elérkeztek egy óriási pocsolyához, ami olyan széles volt, hogy képtelenség volt megkerülni. A pocsolya szélén álldogált egy fiatal hölgy is, ruhájának szélét emelgette, és éppen azt vizsgálta, hogyan kelhetne át ezen a nagy pocsolyán.

A fiatalabb szerzetes, akit Neppének hívtak, odalépett a hölgyhöz, felkapta, és átvitte a pocsolya túloldalára.

Az átkelés után a szerzetesek órákig némán folytatták útjukat. Az idősebb, akit Rokkának hívtak, egyre mérgesebben lépkedett, érezhetően nőtt benne a feszültség, míg egyszer csak kitört:

- Mi szerzetesek nem érinthetünk meg asszonyokat. Te miért tetted ezt? - kérdezte társát.
- Én már letettem a hölgyet. – válaszolta Neppé. – Te még cipeled, barátom?

Milyen terheket is cipelsz magaddal?
No és mennyi ideig?
Nem szeretnéd már lerakni?




Ha a múlt örökké visszahúz, fogva tart, nem tudsz előre nézni, lépni.
Ne a múltban, a jelenben élj.
Tedd rendbe dolgaidat, még ha nehéz is.
De hidd el, olyan lesz a lelked, mint egy pillangó.
Könnyű, tiszta, befogadó.

2011. július 14., csütörtök

A nőnek időre, a férfinak térre van szüksége. 4. rész.

Jin és jang, férfi és nő, különbözőség, de nem feltétlen ellentét.
Az örök rejtély, de megfejthető.
Miért nem értjük meg egymást?
Sok-sok párkapcsolati gondok gyökere abban rejlik, hogy bár tudatában vagyunk a különbségeknek, mégsem értjük, miért vannak és valójában nem fogadjuk el létezésüket.
Ahelyett, hogy elfogadnánk a másikat, meg akarjuk változtatni, s ráerőltetni a saját gondolkodásunkat, nézeteinket, viselkedési mintáinkat, s egy idő után borzalmas hasonmást faragunk a másikból.
A nemiségből fakadó eltérések természeti törvények megnyilvánulásai.
Miképpen nem kívánhatjuk, hogy a természet rendjét felborítva, a fák tavasszal hullassák és ősszel növesszék leveleiket, ugyanúgy nem változtathatunk az emberek közötti különbségeken sem.

Jin és jang vonzza egymást, szorosan kapcsolódnak.
Az összhang nem jelenti azt, hogy elveszítjük saját egyéniségünket és önazonosságunkat.
Emberi lényekként férfi és nő között nincs különbség.
Energiahordozóként azonban mérhetetlenül különbözőek.
Ha egy férfi hasonul barátnőjéhez vagy feleségéhez, kevésbé lesz izgató párja számára és fordítva.



Sokan hiszik azt, hogy hosszabb együttélés során ismerik párjukat.
A bizalmas viszony nem egyenlő a megértéssel.
Akik már régóta élnek párkapcsolatban, és újra és újra rácsodálkozol párod viselkedésén, hányszor mondtad ki: "ezt nem gondoltam volna", "de hisze nem is ismerem",.....
És ez így van jól.
A jin és jang ellentétpárokban fejeződik ki: fent és lent, jobb és bal, rejtélyes és ismert.
A jó kapcsolathoz a bizalmas viszony és titokzatosság egyensúlyára is szükség van.
Ha két ember túlzottan ismeri egymást, mint fivér és nővér, nehezen lobban fel a szerelem lángja.

A jin és jang kell, hogy mindig, mindenben jelen legyen.
A nőiségben a férfi, a férfiasságban a nő.

E fajta ellentét van jelen a féltékenység és a tolerancia ellentétpárjában is.
A féltékenység lehetősége nélküli szerelmi kapcsolat tökéletlen.
Ha az édes-savanyú levesben nincs ecet, az íze nem tökéletes.

Látsz magadban férfiként női, nőként férfias jellemvonásokat?
S ezt el is fogadod?
(Folyt.köv.)

2011. július 11., hétfő

Színek jelentése a feng shuiban: Sárga

A bölcsesség, a gondolkodás, a gondolkodni tudás szimbóluma.
Életkorban a kamaszkort, évszakban a késő nyarat, kora őszt jelöli. A föld elemhez tartozik.


Rezgései elsősorban az idegekre és az idegrendszerre hatnak ösztönzően. A határozottság, a derűlátás és a természetes életöröm része A fényt és az élet, az éltető nap sugarainak színe. Kínában régen csak a császári család tagjai viselhették a sárga színű ruhákat, hiszen a Nap színe csak a kiválasztatottakon jelenhetett meg. Összefügg a kreatív tudással, a toleranciával és a türelemmel. Sokoldalú szín, mert jelenti az előrejutást, a haladást, s mivel a föld színe is, a termékenységet és szimbolizálja.

Testi hatása:

A sárga hatása alatt álló ember kreatív, bátor, mer kockáztatni. Merészsége azonban sokszor vakmerőségig fajul. Szereti a változatosságot, az utazgatást. Ha testben kevés a sárga, fennáll a májpanaszok lehetősége, a mellhártya gyulladása, de akkor vérkeringési gondok is adódhatnak.

Lelki hatása:

A sárga szín egyértelműen pozitív energiákat szabadít fel. Ajánlják idegrendszeri panaszok gyógyítására, és a sárga fényterápia allergia ellen is hatásos. Ingerlékenység esetén nyugtató hatású. Nem annyira serkentő, mint a vörös, de agyunkat intenzív munkára kényszeríti. Ha sárga tárgyakkal vesszük magunkat körül, melegebbé tesszük környezetünket.



Gyógyító hatása:

A sárga színű gyümölcsök frissítő hatásúak. A zöldségfélékből felszabaduló anyagok óvják a sejtek falát. A közhiedelem az irigység színeként emlegeti, de inkább az értelem és a megértés színe. Könnyíti a tanulási folyamatot, enyhíti a lelki betegségek hatását, vigaszt nyújt a csalódások után. A napsárga fény enyhíti a bélműködés zavarait, a gyomorbajok egy részét, melegsége erősíti a szervezet ellenálló képességét.

Helye:

A szórakozásra szánt helyeken. A lakásban elsősorban ott, ahol élénk társadalmi vagy családi életet élünk és a szabadidő tartalmas eltöltésére szánunk.