2010. szeptember 23., csütörtök

Telihold

Az utóbbi évtizedekben a geofizikusok egyre világosabban látják, hogy az űr és a Föld természeti folyamatai összefüggenek. A naptevékenység ritmusai szerint váltakoznak az esős, aszályos időszakok, napkitörések hatására sokszor ciklonok, orkánok, tájfunok söpörnek végig a Földön.

A Hold nehézségi erőtere kelti a legjelentősebb földön kívüli gravitációs erőhatásokat. Nemcsak az óceánok hatalmas víztömegét képes mozgásba hozni, hanem kimutatható általa a földkéreg és a légköpeny hullámzása is. Laplace híres francia csillagász rámutatott, hogy a Hold vonzóerejétől légnyomásváltozásnak is fel kell lépnie. Más kutatások azt bizonyítják, hogy a rádiófrekvenciára is hatással van. A Hold ár-apálykeltő hatása is egyértelműen bizonyított. A világ több pontján New Yorkban, Genfben,…. folyamatosan kutatják a bolygók, emberekre és a természetre gyakorolt hatásait.


A mezőgazdaságban és az állattenyésztésben már nagyon régóta ismeretesek az asztrológiai természetű megfigyelések, a Hold erejének tisztelete. A fakivágások (a fa vízmegtartó erejére gondoljunk ilyenkor), vagy akár a szőlő metszésének, ültetésének legoptimálisabb időpontjának kiválasztásában lehet segítségünkre a megfigyelés. Az állattartók is fontos szerepet tulajdonítottak a Holdnak pl. a tehén vemhességének ideje is pontosan 10 holdhónap.

Sajnos Teliholdkor négyszeresére növekszik a gyilkosságok száma, jóval több a közlekedési baleset, öngyilkosságok, epilepsziás rohamok, a mániás depressziós tünetek is fokozódnak. Több kutató véleménye szerint ezek a jelenségek részben azzal magyarázhatóak, hogy a Hold dagálykeltő hatása miatt a sejtekben, szövetekben megváltozik a biológiai só-víz háztartás egyensúlya, másrészt a telihold okozta Föld mágneses változások közvetett hatása is számításba jöhet.

De ne csak rossz dolgokra gondoljunk. A nők havi ciklusának alakulásában is nagy szerepe van. Az asztrológiában is nem véletlen, hogy a nőiséget a Holddal szimbolizálják. A születési arány is megnő ilyenkor. Hatással van még érzelmeinkre, lelkünkre.

A régi időkben, de még dédszüleink, nagyszüleink idejében is, főleg a városon kívül élők számára, fontos volt a természet megfigyelése, azzal kölcsönhatásban élni. Akár legyen az a bolygók, a csillagászat, akár a természetben megtalálható gyógynövények, vagy az állatvilágban felismert összefüggések.

Ma Telihold van.

Egy picit álljunk meg. Rendezzük gondolatainkat. Akik tudatosabban élnek, gyújtsanak egy gyertyát, írják le gondolataikat, csak egy pár szó is elég. Teremtsenek. Mert most van itt az ideje. Hallgassunk őseinkre. Akár hol is vagy, de tegyél magadért. Ha a jelenben vagy, és teremtesz, a jövőd is örömtelivé válik.

Termékeny, szép napot mindenkinek!

2010. szeptember 22., szerda

Egy pár szó a füstölőkről.

Az elmúlt időszakban, jó pár éve szinte divat lett az ezotériával, spiritualizmussal foglalkozni, beszélni. Vannak emberek, akik szinte kinevezik magukat, úgymond tanítónak, s hitvallást, tudatosságot, embertársaink tiszteletét, szeretetét mellőzve hirdetik az igét.
Ezért is ajánlatos mindig meggyőződni, hogy mivel és kikkel állunk szemben, kiknek tanácsát, tanítását fogadjuk el. Persze mindenki a saját bőrén tanul, de talán nem árt az óvatosság.

A feng shui nem ezotéria, vagy spirituális tanítás. Ez egy tradíció, mely több ezer évre nyúlik vissza, s azóta is „működik”, már nem csak keleten, hanem az úgynevezett nyugati világban is.

Sok kultúrában, országban, a feng shui gyakorlatában is elengedhetetlen eszköz a füstölők használata. Tapasztalataim azt mutatják, hogy bizony sokan nem is tudják történetét, vagy, hogy miért is jó használni, mi célt szolgál, s hogy egyáltalán milyen fajtái vannak. Ebben próbálok segíteni egy kicsit eligazodni.

Már az egyiptomi Halottas Könyvben is megemlítik a vallásos és mágikus szertartások során használt füstölőket, melyekkel füstölőáldozatot mutattak be a napisten tiszteletére. Az ótestamentum is több helyen említi. A keresztények viszont jóval később kezdték el használni, mert a rituálé a zsidó hitre emlékeztette őket, s ettől egyértelműen el akarták magukat határolni.
Ténylegesen a 14. századtól vált elterjedté, körmeneteken és temetéseken. Az iszlám kultúrában főként szenteknek áldoztak, esküvőkön és temetéseken használták. A hinduk ősidők óta importáltak tömjént is, de leginkább otthonaikban, templomaikban szantálfát, száraz virágokat, gyógynövényeket és illatos fafajtákat égettek. A tibeti buddhizmus jó szellemek megidézésére használja, a kínaiak körmeneteken, megtisztulási szertartásokon, mágikus rituálékon és a Yi Kinggel történő jóslás során alkalmazzák.

A füstölők hatásai:
Az illatok befolyásolják életterünk légkörét, személyiségünk rezdüléseit, hatással vannak külső és belső létünkre, kisugárzásunkra. Ezért fontos, hogy helyesen válasszunk illatokat, hogy hatékonyan tudjuk orvosolni esetleges lelkünk problémás területeit.

Szerelem serkentésére már ősidők óta afrodiziákumként alkalmazták a füstölők valamelyikét: fahéj, jázmin, levendula, magnólia, pacsuli, pézsma, rózsa, vanília.

Betegség elűzésére, ill. megelőzésére is gyújthatunk füstölőt, de nem egy légtérben a beteggel.

Meditációhoz, a békés légkör megteremtésének elengedhetetlen eszköze. Erre alkalmas a szantálfa, a mirha, a magnólia, jázmin, lótusz, és az akác.

Tanuláshoz, szellemi munkához serkentő, koncentrációt segítő füstölőnek ajánlható: fahéj, mandula, orchidea és pálmarózsa.

Az előző blogomban a tértisztításról írtam, említést téve a szertartásszerű füstölésről, gyertyagyújtásról. De nem csak e célból szoktam használni. Csak úgy, sokszor a magam kedvéért, az illatáért. Főleg ősz és télvíz idején. Beszorultunk a lakásba, nem oly illatok vesznek bennünket körül, mint tavasszal és nyáron. Én egy kicsit ezzel pótolom, próbálom a melegséget, finomságot bevinni a lakásomba, munkahelyemre.

Remélhetőleg felizgattam a szaglószerveket! Kellemes füstölgést mindenkinek!

2010. szeptember 18., szombat

Ősz – újrakezdések időszaka. Megújulás térben, s lélekben.

Idén váratlanul, egyik napról a másikra beköszöntött az ősz. Az előző napi forróságot felváltotta az eső, a hideg, s pillanatok alatt előkerültek a meleg ruhák. Elkezdődött az iskola, a nyári szabadságolások után visszazökkentünk a munkahely, család, otthon körforgásába. Beszorultunk a négy fal közé. Mint minden évszakváltás, az ősz is újrateremtésre sarkall. Az előző írásaimban önmagad megismerésére, feltérképezésére, megújulásra invitáltalak, most a lakásod, környezeted otthonossá tételében próbálok segíteni pihenésképpen.

Vannak emberek, akár nők, akár férfiak, kiknek ez könnyebben-nehezebben megy. Férfiak mentségére legyen szólva, hogy mi nők ezt valahogy a zsigereinkben hordozzuk, a mi feladatunk, hogy meghitt otthon teremtsünk, ahol a kedvesünk, gyerekeink, barátaink jól érezhetik magukat. Bármilyen helyen, akár albérletben, kollégiumban, piciny vagy nagy lakásban, házban, üzletünkben nagy csodákat művelhetünk.

A felhalmozás idejét éljük. Szinte észre sem vesszük, mennyi mindent képesek vagyunk elraktározni. Vannak embercsoportok, akiknek szinte szava járásukká vált, hisz „jó lesz ez még valamire”, s beteges gyűjtögetőkké vállnak. Egy összeköltözés, szétköltözés, születendő baba érkezése, vagy épp iskolába menetele, üzletünk felvirágoztatása, bármely élethelyzet, vagy csak hogy egyszerűen jól érezzük magunkat, megújulásra késztethet.

Ügyfeleim, ismerőseim nem egyszer hangoztatták, hogy ehhez rengeteg pénz és idő kell. Idő mindenre van, amire csak szakítunk, s kire nem, ha magunkra nem? A rendrakás, takarítás, selejtezés viszont nem pénz kérdése. Az már igen, hogy ki, milyen változtatásokat, átalakításokat igényel, s nyúl mélyen a zsebébe. A feng shui elv csak eszköz, segítség a hogyanban, de egyéni igényeket nézve mindenki megtalálhatja a számára elfogadható stílust. Ugyan kínai tradícióról beszélünk, de az elv megfér minden irányzatban, akár legyen az egy modern, vagy klasszikus, idősebb vagy fiatalabb generáció otthonában. A szerint használható fel a színvilág, anyagok, formák, szimbólumok sokszínűsége.

A legfontosabb, hogy örömünket leljük, abban, amit teszünk. Hangolódjunk rá. Személy szerint, ha a saját otthonomról van szó, főleg, ha lányomat is be kell vonnom, mindig kihúzok a noteszomból 2 napot (egy hétvégét), beteszek egy jó zenét, valami könnyen elkészíthető, különleges ételt készítek, s időt hagyok a pakolásra. Ha elfáradtunk, akár egy pohár finom teával, borral is megajándékozzuk magunkat. Szusszanunk egy kicsit. Nagyjából eltervezzük, mit szeretnénk, miért tesszük. Végezetül kis szertartásokat végzek a magam kedvéért, meggyújtom a gyertyáimat, füstölőket, ha fontosabb ok is volt, leírom gondolataimat, kívánságaimat egy papírra és teremtek. Mivel nem szeretek semmit kidobni, összegyűjtöm a számunkra már feleslegessé vált dolgokat, s megkeresem leendő gazdájukat, legyen másnak is öröme. Helyet adva ezzel az újnak. Ez egy körforgás, ahol adsz, oda jön is mindig az, ami épp neked fontos. Saját bőrömön tapasztaltam, mekkora műsor volt nálunk is lányom által egy-egy ilyen „tisztítás”. Mostanra belátta, van értelme, jó kis bulivá nőtte ki magát közös ténykedésünk.

Férfi ismerőseimnek szoktam tanácsolni, mivel tudom, hogy ez nem a kedvenc kategóriába tartozik, sőt egyenesen utálják, akár hívják meg barátaikat, nőismerőseiket (szerintem ők még élvezik is), hogy segítsenek. Akinek nincs ínyére a főzés, rendeljen ételt magának és egy-két pohár finom ital, a barátokkal közösen végzett „takarítás-átalakítás” még egy jó szórakozásnak is felfogható.

Az, hogy ezután a „tisztítás” után (mert, hogy ez az első lépés), festünk, átalakítunk, berendezünk, az már a következő lépés.

Nem csak azért kell rendet tennünk, átalakításokat végeznünk, mert valami nem megy jól, hanem ha még tovább szeretnénk fejlődni.

Erre példa, minap egy kedves ismerősömnél ebédeltem, Puspánál, aki lactovegetáriánus éttermet vezet, nagy sikerrel. Úgy fél éve nyitotta meg új helyen éttermét, s mivel ő is egy újra és újra megújulni vágyó ember, állandóan töri a fejét, hogyan lehetne még otthonosabbá, jövedelmezőbbé tenni vállalkozását. Tanácsaimmal próbálom segíteni, hogy ezt mind sikerre vigye, s remek példaként szolgálhat mindannyiunk számára, hogyan fér meg egymás mellett a feng shui elv és a krisna tudat. Ugyan sok a hasonlóság, de merőben ellentétes nézetek, stílusok, szokások is képviseltetnek, mégis kivitelezhető. Nyilvánvaló, miután üzleti vállalkozásról van szó, feng shui szempontból a karrier, gazdagság és segítőkész terület aktiválása fontos. Egy otthont nézve, családtagjaink élethelyzetét tekintve kell erősíteni a különböző, pl. egészség, szerelem-kapcsolatok, tudás, esetleg hírnév, gazdagság területeket, kinek mire van szüksége. Mert ezek időszakonként változnak, nem egyformán van szükségünk mindegyik erősítésére. Sőt, lehet épp valamit „lassítani” kell, mert pl. szétszakadnánk az állandó pörgéstől, munka terén, s ennek már egészségünk, párkapcsolatunk látná kárát.

Mikor végeztünk, ugyan fáradtan, de örömmel nézhetjük munkánk gyümölcsét, nagyok voltunk. S csak idő kérdése, mennyi minden jóság történik velünk.
Pont olyan jóleső érzés, mint amikor az illatos, frissen mosott ágyneműbe huppanunk beles este, egy finom tea után :)

S hogy kicsit az őszt is élvezzük, menjünk ki a színes természetbe, szedhetünk gesztenyét, faleveleket, lakásunkat is díszíthetjük vele, gyerekeinkkel is készíthetünk a termésekből játékokat, gyújtsunk gyertyákat, hogy a nap helyett a világosságot is előhozzuk, hívjunk barátokat, fogjunk egy jó könyvet, vagy esernyőt, kinek mihez van kedve.


Kedvet kaptál egy jó kis rendrakásra magad körül?
„Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra.”

Jó szórakozást!

2010. szeptember 13., hétfő

Ősz-eső, elmélyülés-megtisztulás időszaka 2. rész

Az előző részben remélhetőleg sokan fogtak papírt és ceruzát, hogy egy kicsit elemezzék, hol is van az a kis harmónia? Senki előtt nem kell megfelelni, nincs osztályzat, magunknak teszünk CSAK szívességet, ha végre tisztán lássunk. Ez egy időutazás, saját magunk megismerése, feltérképezése, hol is vannak azok a fránya blokkok, ami miatt nem tudunk minden egyes életterületen sugározni.

Egyik legfontosabb feladatunk, hogy egész lényünk, testünk – lelkünk – szellemünk, életünk minden területén, rendet teremtsünk.
Testünk helyes működéséhez megfelelő táplálékra van szükség, megfelelő időben és mennyiségben. Még fontosabb, hogy elsősorban gondolatainkat szabályozzuk, építő módon gondolkodjunk. A destruktív gondolatok romboló hatásúak, magunknak ártunk ezzel. Legfőbb feladatunk pedig az, hogy a teremtéssel harmóniában gondolkodjunk, érezzünk, beszéljünk és cselekedjünk. S ha elérjük a harmónia állapotát, betöltöttük élethivatásunkat, elértük a tökéletesség állapotát.

„A boldogság abba a házba lép be, ahol jókedv uralkodik.” Japán bölcsesség

Talán jól gondolom, sokan kapják fel fejüket, hogy hol is van erre idő, arra, hogy foglalkozzak magammal ebben a felgyorsult világban, ahol küzdeni kell az idővel, a karrierrel, a családdal és hajtani kell a pénzt.
Magam körül, jó látni, hogy egyre több ember ismeri fel, a boldogság nem a házakban, szőrmebundákban, extra utazásokban rejlik. Ők már rájöttek, hogy a pénz felhalmozása csak pillanatnyi élvezetet okoz. Persze ez nem azt jelenti, hogy ezeket a dolgokat toljuk el magunktól, csak ne ez legyen a legfontosabb az életünkben. Örüljünk annak is, ha van jó társunk, ha vannak igaz barátaink, szerelmeink, akik elkísérnek életünk egy-egy életszakaszán. Legyünk hálásak, boldogok, de ne tulajdonítsunk nagyobb jelentőséget, mint ami.

Az életünk megváltoztatásához soha nincs késő! Talán most jött el annak az ideje, hogy az elméleti felismerést gyakorlati megvalósítás kövesse. Ne hagyd, hogy bárki is eltántorítson utadról! Ne tekintsd vereség, kudarc jelének, ha hírtelen megváltoznak céljaid! Mindez, amit eddig átéltél, gondoltál és elértél, ahhoz volt szükséges, hogy olyanná válj, amilyen mára lettél: nyitottá az újra, fogékonnyá az élet lényeges dolgaira, és készségesnek arra, hogy jó úton indulj el. A szabadság dimenziója veszi kezdetét azzal, hogy a hamis terhek hatalmas köveit dobod le magadról. Az elengedéshez az kell, hogy ne csak megismerd, hanem meg is ítéld magad. Gondolataiddal teremted meg az életedben az okokat. Az vagy, ahogy gondolkozol. Vizsgáld meg a mindennapokban, hogyan válnak valóra a gondolataid.

Ahogy változol, úgy változik meg körülötted is minden. Ne ijedj meg, ha nem értenek a körülötted lévő emberek, akár a munkatársak, barátok, család. Nem elképzelhetetlen, hogy fergetegesen felfordul körülötted minden. Megnyugtatlak. Sok álca barátot sodort el az élet tőlem, nem egy munkahelyen kezdtem már újra az életem. Az otthonom is más lett. S még a családommal is jelentősen megváltozott a kapcsolatom. Eleinte rémisztő volt, hogy úgy éreztem, egyedül vagyok. De, mivel kitartottam az elképzeléseim mellett, lett egy új életem, felfogásom, lakásom, barátaim, s egy boldog családom, egy új arcom. Van, akinek nem tetszik, de én élvezem, azt, ami most van. Hogy folyamatosan csupa jó dolgok történnek velem. Jó felébredni egy Csipkerózsika álomból. Ennyit rólam, most viszont Te jössz!
Újabb munka magaddal, s a kérdések, melyekre próbálj válaszolni, hogy tovább haladhassunk lélekutazásban:

.Milyen helyzetekbe kerülök ismétlődően? A magánéletemben, és a hivatásomban, munkámban?
.Milyen problémák bukkannak fel ismételten?
.Milyen kérdések vetődnek fel többször?
.Milyen csalódásokat kell gyakorta átélnem?
.Mely területeken érem el a legnagyobb sikereket?
.Milyen célokat érek el könnyen?
.Milyen állandó, elérhetetlennek tűnő céljaim vannak?
.Milyen gondolatok uralkodnak az életemben?
.Vannak visszatérő álmaim?
.Mit várok a jövőtől?
.Mitől tartok?

Ne siess, ne kapkodd el! Megvárunk! S aztán megyünk tovább. Veled együtt!

Szép napot!

2010. szeptember 4., szombat

Ősz-eső, elmélyülés-megtisztulás időszaka

Ősz-eső, elmélyülés-megtisztulás időszaka

1.rész

Az ősz, eső, az elmélyülés, megtisztulás időszaka. Hogy végiggondoljuk mi történt velünk, hol tartunk az életünkben, életcélok, feladatok megfogalmazása, kivitelezése, bevésődött gondolkodásminták elengedése.
Remek alkalom nyílt számomra is, hogy a pár napos eső, Kőszeg kisváros nyugalma, a természet csodái, a templomokban hallott mise, orgonazene átjárja lelkemet és „tollat” ragadjak. Itt valahogy békésebbek az emberek, nem sietnek, nem türelmetlenkednek, elfogadóbbak. A sok-sok ház előtti becsületkasszás gyümölcs-virág eladás, a ki nem kötözött biciklik egy kicsi visszaadták hitemet, hogy vannak még itt ebben csodás kis országban jó emberek. Elgondolkodtam.

Pihenésem, a jó levegő, az ausztriai kisvárosok, a gyönyörűséges természet, s ahogy spontánul megéltem helyzeteket, olyan volt számomra, mint ha egy tréningen vettem volna részt. A gondolataim, s hogy mostanában mivel szeretnék foglalkozni és segíteni azoknak, akik készen állnak egy fergeteges életút kalandra, itt születtek meg. Nem terveztem semmit előre, hisz az időjárás befolyásoló tényező volt. Hagytam, hogy minden legyen úgy, ahogyan majd alakul. Ha az idő engedte, nagy kirándulások vártak ránk, de csak az út végét jelöltük meg, körülbelüli útvonallal, néha elkeveredtünk, de mindig „jól”, s így szebbnél szebb tájakat látván érkeztünk meg a végcélhoz. Úgy, ahogy lennie kellett. Görcsölés nélkül, örömmel. Eddig utáltam térképről navigálni, most megszerettem. Persze, fontos volt, hogy a mellettem ülő is hasonló felfogással rendelkezzen és elfogadja, bizalommal legyen felém.

S ekkor fogalmazódtak meg a gondolataim. Az életet is így kellene élnie mindenkinek.

Ugyan ki ne szeretne boldog és elégedett lenni? Ki ne vágyna harmóniára és sikerre? Sokan vágynak erre, de kevesen érik el ezeket a célokat. Pedig ezek nem elérhetetlen vágyak. Ennek elengedhetetlen feltétele, hogy minden olyan dolgot elengedjünk életünkből, mely megakadályoz, hogy valódi rendeltetésem szerint élhessem az életem. Talán most jött el az ideje, hogy átgondold Te is, mi igazán fontos számodra?
A harmónia a természet alaptörvénye. Mindent ez határoz meg: az egészséget, a sikert, a boldogságot, az elégedettséget.

Te harmóniában élsz önmagaddal?

Az alábbi kérdések őszinte megválaszolása segíthet, hol tartunk épp önmagunkkal:

.Harmóniában élek önmagammal?
.Minden helyzetben megtalálom a nyugalmamat?
.Lelkem egyensúlyban van? Önmagam középpontjában nyugszom? Semmi nem tud megrázni és teljesen elbizonytalanítani?
.Mi a helyzet a magánjellegű kapcsolataimmal?
.Harmonikus a családi életem, jó alapokon nyugszanak a barátságaim?
.Munkahelyi mindennapjaimat a barátságos együttélés és a kiegyensúlyozottság jellemzi?
.Vannak olyan területei az életemnek, melyeken állandósultak a feszültségek?
.Miért van ez így? Mi okozza ezeket a helyzeteket?
.Hogyan kezelem ezeket a helyzeteket?
.Milyen lehetőségeim vannak arra, hogy megnyugvást hozzak ezekbe a helyzetekbe?
.Megpróbáltam már ezt?
.Milyen sikerrel?
.Miért nem próbáltam meg?
.Jól érzem magam, ha békében élek önmagammal és a világgal?

Életünk értelme voltaképpen abban áll, hogy elérjük a tökéletességet. Erre mindenkinek esélye van, kortól, nemtől teljesen függetlenül. Csak egy valami fontos, hogy állandóan és minden egyes nap tegyünk magunkért. Mert a boldogságot nem adják ingyen. Ez nem egy boltban megvásárolható késztermék, melyet pénzért megveszek, hazaviszem és az enyém. Sajnos sokan másoktól várják el a csodát, hogy oldják meg helyettük a gondokat, s ezért nem kevés pénzt is képesek fizetni, jósnőre, tréningekre, gyógyítókra, s aztán van kit okolni, ha nem jön be. Még saját életükért sem vállalnak felelősséget. Áttestálják másokra. Pedig csak mi tudjuk, mi jó és helyes számunkra, s ez kőkemény munkával jár. Dönteni saját sorsunk felett csak mi tudunk. A csoda nem azonnali, sok-sok idő kell hozzá, de amíg az úton vagyunk, addig is folyamatosan tanulunk, tapasztalunk.

Egy pataknak is teljesen természetes, hogy haladjon, télen-nyáron, hol akadályokba ütközve, néha szemét is kerül bele, hol kiapad, hol kiönt, hol gyorsabban, hol lassabban halad, de valahogy mindig teszi a dolgát. Tegyük hát mi is. Induljunk el saját utunkon. Fogadjuk el a jót, rosszat, hogy emberek okkal voltak, vannak az életünkben, tanítanak, s tanítunk mi is másokat valamire.

Csendesedjünk el egy kicsit, mert csak így hallhatod meg a benned rejlő kincset. Ismerd meg önmagad, miért jöttél erre a világra, mi a hivatásod.

A harmóniakérdésekkel és a következő írásokban ebben próbálok segíteni.
Szentelj magadra időt és dolgozz a boldog jövődért!